13. 3. 2022, 10:15 | Vir: STA

Če vas skrbi, ali lahko Slovenci ostanemo brez pšenice ... Poiskali smo vse informacije!

Profimedia

Po neuradnih informacijah bi naj kmetijski minister Jože Podgoršek pozval zadruge, da se mora vsa pšenica letos pokupiti doma.

Razmere na trgu s pšenico so pri nas negotove, potem ko je Madžarska sprejela odlok o uveljavljanju predkupne pravice za izvoz tega žita in je izvoz iz države praktično ustavljen. Na kmetijskem ministrstvu, kjer so v rednih stikih z madžarsko stranjo, je bil zato danes po neuradnih informacijah krizni sestanek.

Slovenija iz Madžarske letno uvozi 60-80 tisoč ton pšenice, na kmetijskem ministrstvu pa so za STA pojasnili, da so v rednem kontaktu z madžarsko stranjo in si prizadevajo, da bi slovenski uvozniki lahko kar se da najhitreje prišli do pšenice iz vzhodne slovenske sosede. "Po prvih informacijah s terena postopki v tej smeri že intenzivno potekajo," so zapisali na ministrstvu.

Je pa kmetijski minister Jože Podgoršek sklical krizni sestanek z deležniki v prehranski verigi. Po neuradnih informacijah je pozval zadruge, naj poskrbijo za dušična gnojila, da bodo kmetje lahko pridelali zadostne količine in kakovostno pšenico. Zadruge naj sklenejo zavezujoče pogodbe, vsa pšenica se mora letos pokupiti doma, naj bi bila vsebina poziva.

Trgovine pa je minister pozval k zmanjšanju apetitov, je medtem povedal podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije in predsednik Komisije za odkup in prodajo žit Franc Küčan. Kot je še dejal, je Gospodarska zbornica Slovenije danes pozvala k nujnemu sestanku z dobavitelji pšenice v žitni verigi.

"Lani se odkupovalci o tem sploh niso želeli pogovarjati," je spomnil Küčan. Dodal je, da so lani slovenski mlinarji od slovenskih kmetov odkupili le okoli 48.000 ton pšenice, ocenjujejo pa, da se je približno 90.000 ton porazgubilo. Precej so je pokupili Italijani, čedalje več pšenice pa se meša v krmo za živali. 

Pšenice je po zbranih podatkih dovolj, zato ob pravilnem odločanju slovneskih zadrug pšenice za domačo porabo ne bi smelo zmanjkati. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije