STA/Uredništvo | 26. 6. 2024, 08:58

Ekstatični slovenski nogometaši po zgodovinskem uspehu: veliko srce, še večji uspeh in solze sreče po uresničenih sanjah

Profimedia

Slovenija se je sploh prvič v svoji zgodovini prebila v izločilne boje velikega nogometnega tekmovanja.

Slovenija se je prebudila v deževno sredino jutro. Toda kljub temu so se številni prebivalci deželice na sončni strani Alp iz postelj skobacali z nasmeškom na obrazu. Zakaj, je logično. Slovenija slavi morda celo največji športni uspeh v svoji zgodovini! Nogometna reprezentanca je v torek zvečer remizirala z Anglijo, zabeležila še tretji zaporedni neodločen rezultat na Euru 2024 in se posledično prvič v zgodovini prebila v izločilne boje velikih tekmovanj.

V taboru reprezentance iz najmanjše države med vsemi udeleženkami prvenstva stare celine je po tekmi v Kölnu, kjer je bilo več kot 12.000 slovenskih navijačev, pričakovano vladalo prešerno vzdušje. Povsem drugače je bilo v garderobi Anglije, selektor Gareth Southgate in njegovi izbranci so se po predstavi brez pravega navdiha znašli na udaru kritik. Preverili smo, kaj so po tekmi povedali Adam Gnezda Čerin, Andraž Šporar, Erik Janža in tudi Gareth Southgate.

Adam Gnezda Čerin, slovenski reprezentant in najkoristnejši igralec tekme: "Mislim, da vse to, kar so me proti Srbiji v bistvu obrnilo v negativno smer, vsa te negativne emocije, ki smo jih doživeli po tekmi v Münchnu, so se zdaj obrnile v pozitivne in to je nekaj bilo, za kar igraš nogomet v bistvu kot kot majhen. To so trenutki, o katerih sanjaš in mi trenutno živimo neke sanje. Naredili smo izjemen uspeh, ki se bo zapisal v zgodovino našega športa in res sem ponosen na to ekipo."

Andraž Šporar, slovenski reprezentant: "To je zgodovinski dan za Slovenijo, zgodovinska, zlata vredna točka. Čutim mešanico emocij po tekmi in veselje. Po tekmi se je bilo treba zadržati, da ne jokaš, pa pač težko je dejansko tudi zbrati besede po taki tekmi, kjer smo dejansko večino tekme tekli za žogo, se borili, ampak na koncu nam je bi nam je bilo vse to poplačano. Mogoče si nismo toliko ustvarili v fazi napada, ampak ni, ni bilo občutka, da bodo Angleži dali gol in to je tisto kar na če moramo graditi za naprej, kjer nas čaka morda Portugalska ali Belgija in bomo igrali proti igralcev s podobno kakovostjo."

Erik Janža, slovenski reprezentant: "Pustili smo srce, dušo na igrišču in vrnilo se nam je. Tisto, kar smo izgubili proti Srbiji, se je danes poplačalo. Vedeli smo da bomo trpeli, ampak navdušeni smo vsi. Mislim, da se bomo šele jutri zavedali malo bolj, kakšen uspeh je to, da smo se uvrstili naprej s tako težke skupine, ampak pokazali smo, da imamo kakovost, po drugi strani pa, kar je najbolj pomembno, da imamo srce."

Gareth Southgate, selektor Anglije: "Navijači so bili izjemni v drugem polčasu, to naredi razliko. Zelo ponosen sem na igralce, obdržali so zbranost v tekmi, v katero so vstopili v zahtevnih okoliščinah. To, da so zdržali, bili potrpežljivi in čakali na priložnosti, je odlično. Imeli smo nekaj dobrih priložnosti, ki jih sicer nismo izkoristili. Ampak bili smo dobri v obrambi, nizali napade, zelo sem vesel tega, kar so opravili. Ni zmage, je pa zagotovo izboljšanje, kar zadeva igre z žogo. Razumem, kaj se govori o meni, to ustvarja čudno okolje za delo, vendar držimo skupaj in sem na fante ponosen."

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak