22. 4. 2024, 15:16 | Vir: STA

Ste že videli, kaj bodo postavili v slovenskih gorah? In to iz odpadnih pločevink!

Ljubelj

Bobo/Manca Rozman

Z današnjim podpisom partnerske zveze se je uradno začel projekt Bivaki za bele vrhove. V okviru projekta bodo Planinska zveza Slovenije, Pivovarna Laško Union in ostali partnerji v slovenskih gorah postavili tri bivake iz odpadnih pločevnik. Slednje bodo zbirali prek posebnih rumenih zabojnikov, so napovedali na današnji novinarski konferenci.

Projekt Bivak za bele vrhove je razdeljen v tri faze. Kot je po koncu današnje predstavitve za STA pojasnil vodja blagovne skupine iz podjetja Pivovarna Laško Union Urban Kramberger, je prva faza zajemala predpriprave na projekt in usklajevanja med številnimi partnerji.

Zdaj sledi enoletna faza zbiranja odpadnih pločevink na okoli 16 lokacijah po državi. Na teh lokacijah bodo postavili posebne rumene zabojnike v katere bodo lahko ljudje odlagali odpadne pločevinke.

Profimedia

Po grobi oceni Krambergerja bodo za postavitev vseh treh bivakov morali zbrati okoli 1000 kilogramov aluminija, kar predstavlja okoli 200.000 pločevink. Ob tem je izrazil prepričanje da bodo zbrali zadostno število pločevink.

Prihodnje leto bo nato sledila predelava zbranih pločevink v aluminijaste plošče, junija pa se bo začela postavitev prvega bivaka, je pojasnil Kramberger.

Prvi bivak bo postavljen za Akom v martuljških gorah nad Gozdom Martuljkom, je za STA pojasnil predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan. Tam sicer že stoji Bivak 3 za Akom. Lokaciji za preostala dva načrtovana bivaka trenutno še nista znani.

Borut Živulović/Bobo

Projekt je del širše iniciative okoljskih prizadevanj

Osnovni namen projekta izhaja iz želje po obnovi bivakov, ki v slovenskih gorah stojijo že 80 oziroma 90 let, je pojasnil Rovan. "S tremi bivaki bomo pokrili trenutne potrebe in zelo vesel bom, če se bo to čez čas ponovilo, kajti imamo nekaj točk, kjer bi bilo dobro postaviti nove bivake tam, kjer jih še ni," je dejal.

Pri projektu bodo z zbiranjem in predelavo odpadnih pločevnik med drugim sodelovala podjetja Slopak, Talum, Impol in KOV.

Predstavniki partnerskih podjetij so ob koncu novinarske konference, ki je potekala na svetovni dan Zemlje, podpisali posebno partnersko zavezo, s katero so se zavezali, da bodo z znanjem in močjo pomagali pri snovanju projekta Bivaki za bele vrhove.

Kot je ob podpisu zaveze spomnila glavna in finančna direktorica Pivovarne Laško Union Mirjam Hočevar, s Planinsko zvezo Slovenije že več let skupaj organizirajo projekt Gremo v hribe.

"Veseli nas, da smo v projekt uspeli privabiti tudi pomembne partnerje, ki bodo naša prizadevanja pomagali oplemenititi tako z zbiranjem odpadnih pločevink in ostalih odpadkov v slovenskem gorstvu, kot tudi z izdelavo bivakov, ki bodo postavljeni v slovenskem visokogorju," je dejala Hočevar.

Projekt je del širše iniciative okoljskih prizadevanj znamke Laško in planinske zveze s pojmovanjem Drobni koraki za bele vrhove, kjer si skupaj s projektnimi partnerji prizadevajo za ohranjanje gorskih habitatov in delujejo na področju naravovarstva v slovenskih alpskih in predalpskih območjih.