Ma.Po. | 8. 10. 2024, 07:00

S katerim sosednjim narodom imamo Slovenci največ skupnega? (Večina je odgovorila, da je to ...)

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Pomembne povezave imamo z vsemi sosednjimi narodi. Po mnenju večine, ki so odgovorili na anketo, pa z enim še posebej.

Slovenija meji na štiri države — na severu z Avstrijo, na severovzhodu z Madžarsko, na zahodu z Italijo in na jugu ter jugovzhodu s Hrvaško. Vplivi geografske bližine omenjenih držav se v Sloveniji odražajo na različnih področjih, so se strinjali uporabniki spletne platforme Reddit.

Kulturno raznolika država

Avstrijska kultura je recimo vplivala na slovensko arhitekturo, glasbo in kulinariko, zlasti v mestih, kot sta Ljubljana in Maribor, ter tudi na Gorenjskem. Medtem so italijanski vplivi močno prisotni zlasti v obalnih mestih, madžarska kultura pa se odraža v nekaterih običajih in tradicijah, še posebej v Prekmurju, kjer živi madžarska manjšina.

Leta 1991 je Slovenija končno postala samostojna država.

Leta 1991 je Slovenija končno postala samostojna država.

Srdjan Živulovič/Bobo

Tudi vplivov iz sosednje Hrvaške je v Sloveniji veliko, zaznati jih je predvsem ob meji s Hrvaško, pa tudi precej čez — od različnih narečij do ljudske glasbe. Zaradi vseh teh vplivov sosednjih držav bi lahko rekli, da je Slovenija kulturno raznolika država, ki se uspešno povezuje z različnimi evropskimi tradicijami in praksami.

S kom pa smo si najbolj podobni?

Večina tistih, ki so odgovorili na anketo na spletni platformi Reddit, meni, da naj bi imeli zgodovinsko in kulturno Slovenci največ skupnega s Hrvati.

Takole so bili videti rezultati ankete — ta je prejela več kot 1000 glasov, od tega je Hrvaška dobila 602 glasov, Avstrija pa 361.

Reddit.com

Da imamo Slovenci največ skupnega z Italijani, je menilo le 21 ljudi, najmanj glasov pa je prejela Madžarska, kar pomeni, da večina smatra, da imamo Slovenci najmanj skupnega z Madžari.

Zakaj Hrvati? 

Kot rečeno, pomembne povezave obstajajo z vsemi sosednjimi narodi. A je med Slovenci in Hrvati jezikovna sorodnost večja kot z Avstrijci, Madžari ali Italijani. Tako slovenski kot hrvaški jezik spadata v skupino južnoslovanskih jezikov, kar pomeni, da imata skupne jezikovne korenine, so spodaj zapisali komentatorji.

Tako Slovenija kot Hrvaška sta bili del različnih večnacionalnih držav, kot sta Avstro-Ogrska, pozneje še Jugoslavija. Delitev skupnega političnega, gospodarskega in kulturnega okolja je okrepila vezi med narodoma, so odgovarjali uporabniki spletne platforme. 

"Slovenci in Hrvati si delimo dolgo mejo, zlasti ob slovenski Istri in na območju Bele krajine, kjer se ljudje že stoletja družijo ter trgovsko in kulturno sodelujejo," je bilo prebrati med komentarji.

Vplivi drugih sosed

Vsekakor pa imamo Slovenci zelo močne zgodovinske in kulturne povezave z Avstrijci, predvsem zaradi dolge zgodovine v okviru Avstro-Ogrske. "Avstrijci so vplivali na naše pravo, izobraževanje in arhitekturo, a jezikovna in etnična sorodnost sta bistveno manjši," je nekdo zapisal. 

Tina Kosec/Bobo

Tudi Slovenci in Madžari imamo skupno zgodovino v okviru Avstro-Ogrske, vendar je jezikovna in kulturna ločnica precej velika zaradi različnosti jezikov in zgodovinskih izkušenj.

Medtem imata Italija in Slovenija močne zgodovinske in kulturne vezi na Primorskem, kjer so Italijani stoletja živeli ob Slovencih. Vendar je kulturni in jezikovni prepad zaradi različnih jezikov in zgodovinskih sporov (npr. v obdobju fašizma) večji. 

Novo na Metroplay: Zunanja ministrica Tanja Fajon o razmerah na Bližnjem vzhodu | N1 STUDIO