Uredništvo | 22. 7. 2024, 07:00

Statistika, po kateri je Slovenija v evropskem vrhu (celo pred skandinavskimi državami)

Profimedia/theworldmap/fotomontaža

Pogled na lestvico razkrije, da smo po tej kategoriji pred večino skandinavskih držav.

Tako kot večina zahodnih držav tudi Slovenija spoznava razmere, v katerih vloga družine v klasičnem smislu izgublja svoj prvotni pomen. Število sklenitev zakonskih zvez se zmanjšuje, povečuje pa se število zunajzakonskih skupnosti in število otrok, rojenih v teh skupnostih. Po drugi strani se povečuje razmerje med številom razvez in številom sklenitev zakonskih zvez.

57,7 odstotka otrok se ne rodi v zakonski zvezi

Po zadnjih podatkih Eurostata se v Sloveniji 57,7 odstotka otrok ni rodilo v zakonski zvezi. S tako visokim odstotkom smo se Slovenci uvrstili na peto mesto med vsemi evropskimi državami, za sabo pa smo pustili celo ne preveč tradicionalno usmerjene Švede, Dance in Fince.

Največ otrok zunaj zakonske zveze se je po podatkih sodeč rodilo na Islandiji - skoraj 70 odstotkov otrok se je pri njih rodilo neporočenima staršema. Sledijo ji Francija, Portugalska in Norveška in na petem mestu Slovenija. 

X/Eurostat/posnetek zaslona

Zelo tesno v družbi držav, kjer je več kot polovica otrok rojenih zunaj zakonske zveze, je tudi Nizozemska, ki je takoj za Slovenijo. Na sedmem mestu je Švedska, na osmem Danska, na devetem Belgija in na desetem Velika Britanija.

"Leta 2022 so rojstva zunaj zakonske zveze presegla rojstva znotraj zakonske zveze v 7 državah članicah EU, za katere so bili na voljo podatki: Bolgarija, Estonija, Španija, Francija, Portugalska, Slovenija in Švedska." Eurostat

Tradicionalni model družine, ko so se otroci praviloma rojevali znotraj zakonske zveze, v celotni EU izgublja na svojem pomenu.

Tradicionalni model družine, ko so se otroci praviloma rojevali znotraj zakonske zveze, v celotni EU izgublja na svojem pomenu.

Profimedia

Kdo je v spodnjem delu lestvice?

Na samem repu je opaziti Grčijo, ki s svojimi 16,5 odstotka kaže na to, da se večina grških otrok rodi poročenima staršema. Tudi Hrvati so tu kar precej "vzorni", po podatkih sodeč se pri njih zunaj zakonske zveze rodi "samo" 23,6 odstotka otrok, medtem ko je v Srbiji ta odstotek 30.

X/Eurostat/posnetek zaslona

Že groba analiza številk na lestvici brez dvoma kaže na to, da se tradicionalni model družine, ko so se otroci praviloma rojevali znotraj zakonske zveze, marsikje v EU izgublja na vrednosti in se počasi umika novim vzorcem oblikovanja družine. 

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec