N. V. | 26. 9. 2022, 19:00

11 stvari, ki jih mora bruc storiti pred začetkom študija

Profimedia

Ta članek je poln uporabnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo vaš prehod v študentsko življenje potekal nemoteno.

Začetek študijskega leta se počasi približuje in vse, ki študentsko pot začenjate letos, čaka veliko sprememb. Kot bruci se boste morali privaditi novega sistema in urediti milijon stvari, na katere vam morda v srednji šoli sploh ni bilo potrebno misliti. Portal Student.si je zbral 11 stvari, ki jih moraš storiti kot bruc ali brucka še pred začetkom leta.

1. Počakajte z nakupom literature

Na fakultetni spletni strani so bodoči profesorji verjetno že objavili seznam obvezne literature, ki jo boste potrebovali za njihov predmet.

Predlagamo, da z nakupom počakate še vsaj kakšen teden.

Na uvodnih predavanjih bodo profesorji ter asistenti pojasnili, kaj zares potrebujete. Pred tem pa se lahko pri starejših kolegih pozanimate, katero gradivo se splača kupiti, saj za nekatere predmete pogosto zadoščajo različne skripte ali kvalitetni zapiski s predavanj.

2. Seznanite se s spletno stranjo svoje fakultete

Pred začetkom študijskega leta je priporočljivo spremljati spletno oglasno desko, da ne spregledate kakšne pomembne novice.

Če vam spletna stran omogoča, se prijavite na e-novice svoje fakultete, ali pa si pomembne povezave shrani kot bližnjice.

3.Čim prej se prijavite v svoj študentski elektronski naslov

Takoj ko dobite navodila za prijavo, se čim prej prijavite v svoj študentski elektronski naslov. Če naletite na težave pri prijavi, čim prej obvestite referat ali fakultetno službo za informatiko.

Profimedia

Ko vam profesor v prvem tednu poslal prvo gradivo prek elektronske pošte, bo namreč veliko kolegov ugotovilo, da imajo težave s prijavo, vi pa boste to imeli že urejeno.

4. Poiščite svoj urnik

Prvi dan bo na fakulteti potekal bolj nenavadno, zaradi sprejema brucev in nagovora pomembnih oseb, potem pa bo teden kar hitro prešel v običajni delovni teden. Na spletni strani svoje šole zato poiščite svoj urnik, da ne zaspite že drugi dan.

5. Poiščite koledar fakultete

Vsaka fakulteta ima določeni obdobji, v katerih potekajo predavanja (zimski in poletni semester) ter izpitna obdobja. Veliko fakultet ima tudi dosti prostih dni v času, ko si v srednji šoli imel počitnice.

Profimedia

Datume po navadi objavijo še pred začetkom leta. Tako si lahko že pred začetkom študijskega leta predstavljate, kdaj boste imeli več časa in kdaj si lahko splanirate kakšen krajši oddih ali potovanje.

6. Prijavite se na študentsko prehrano

Tudi študentsko prehrano je pametno urediti še pred začetkom študijskega leta. Vse informacije v zvezi s subvencionirano študentsko prehrano najdete tukaj.

7. Kupite vozovnico za vlak ali avtobus

Če študirate izven kraja bivanja, čim prej oddajte vlogo za subvencionirano vozovnico (vse o vozovnici preberite tukaj). Vozovnico lahko kupite tudi za mestni promet.

8. Priskrbite si potrdilo o vpisu

Svoje študentske izkaznice verjetno še ne boste dobili prvi dan. Medtem ko čakate nanjo, si na svoj telefon shranite svoje potrdilo o vpisu, lahko pa ga tudi natisnete. Tako boste lahko koristili ugodnosti, ki vam pripadajo, čeprav še nimate veljavne študentske izkaznice.

9. Preverite, kje sploh imate fakulteto

Morda se sliši smešno, ampak zaradi covida-19 nekateri bodoči študentje sploh še niso imeli možnosti obiskati svoje fakultete!

Bobo

Morda zato ni odveč, da preverite, s katere ulice se vstopi skozi glavni vhod, katere avtobusne povezave te pripeljejo do fakultete in katere restavracije in trgovine se nahajajo v bližini.

10. Sledite študentski organizaciji svoje fakultete

Obštudijsko življenje je na začetku novega leta še posebej živahno, saj večina fakultet za bruce organizira razne spoznavne piknike, zabave in druge dogodke.

Profimedia

Predlagamo, da pred začetkom leta poiščete študentske organizacije in klube, ki delujejo na vaši fakulteti, in jim začnete slediti na družbenih omrežjih. Tako boste na tekočem z vsem aktualnim dogajanjem.

11. Včlanite se v skupine na družbenih omrežjih

Poleg spremljanja študentskih dogodkov je dobro biti v stiku tudi s svojimi kolegi. Poglejte, ali so na družbenih omrežjih že ustvarjene skupine ali pogovori in se jim pridružite.

Zdaj, ko ste odkljukali vse obveznosti, boste zagotovo pripravljeni na nov začetek. Mi pa vam lahko zaželimo le še vso srečo.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk