R.S. | 1. 10. 2024, 17:00

Slovenca, ki sta spisala zgodovino: kje sta danes zakonca, ki sta se povzpela na najvišji vrh sveta in navdušila svetovno javnost?

stremfelj.si

S podvigom sta se zapisala v svetovno zgodovino. 

Andrej Štremfelj in Marija Štremfelj sta leta 1990 kot prva zakonca osvojila Mount Everest, ki je z 8849 metri najvišja gora na svetu. S tem sta se zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov. O izkušnji sta 30 let pozneje napisala knjigo Objem na vrhu sveta. Tudi po vzponu na Everest sta ostala v alpinističnem svetu.

Izkušenj jima ne manjka

67-letni Andrej Štremfelj se je v življenju kar devetkrat povzpel na vrh, višji od 8000 metrov. Veliko pozornosti je pritegnil že leta 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom skupaj osvojila Mount Everest. Leta 2018 je dobil zlati cepin za življenjsko delo na področju alpinizma. Lani je izdal avtobiografijo Kristali sreče.

Facebook/Andrej Štremfelj - gorski vodnik

Štremfelj je inštruktor pri Združenju gorskih vodnikov Slovenije. Skupaj z ženo Marijo vodita tudi gorsko vodništvo Štremfelj. Slovencem ponujata različne ture v Sloveniji in v tujini. "Izkušnje v gorah si nabirava že 40 let, doma in po svetu, od Sv. Jošta nad Kranjem pa do Mt. Everesta. Pripravljena sva jih deliti z vami," sta zakonca zapisala na svoji spletni strani. 

Alpinizem kot način življenja

Tudi dosežki 67-letne Marije Štremfelj so zavidanja vredni. "Moj prvi stik z visokimi gorami je bila odprava v Ande leta 1979. Tri leta pozneje sem bila članica prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave v Pamir, kjer sem se povzpela na 7495 metrov visok vrh Pik Komunizma. Leta 1986 sem stala na vrhu svojega prvega osemtisočaka, 8047 metrov visokega Broad Peaka. S tem sem postala prva Slovenka na enem od 14 najvišjih vrhov sveta. Leta 1990 sem bila 13. ženska na svetu, ki ji je uspel vzpon na streho sveta, 8849 metrov visoki Mount Everest. To je bil prvi ženski slovenski vzpon na najvišji vrh sveta in je še vedno edini," je zapisala 67-letnica. 

"Tretji osemtisočak, Čo Oju, mi je uspelo osvojiti leta 1995 in devet let pozneje, leta 2004 še četrti, Daulagiri. Drugačno okolje in stil plezanja pa so ponudili vzponi na Denali (Aljaska), Aconcagua (J. Amerika) in Fuji (Japonska). Med temi odpravami so se nanizali še številni drugi vzponi v različnih časovnih okvirih več kot 30-letnega alpinističnega življenja," je še dodala. 

Facebook/Andrej Štremfelj - gorski vodnik

Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec