Uredništvo | 16. 7. 2024, 13:27

Znani Slovenci se poslavljajo od velike Slovenke: "Anita, ostajaš tu" (FOTO)

Aleksandra Saša Prelesnik

Znani obrazi politične in medijske scene se poslavljajo od velike humanitarke Anite Ogulin.

Po dolgi bolezni se je poslovila priznana slovenska humanitarka Anita Ogulin. Tako kot nedavna smrt novinarke in publicistke Mance Košir, ki je ravno tako izgubila boj z boleznijo, je tudi njena smrt pretresla mnoge, ki se od srčne Slovenke že poslavljajo na družbenih omrežjih.

Ogulinovi se je tako že poklonil slovenski politični vrh: ganljive besede slovesa so ji med drugim namenili predsednik vlade Robert Golob, predsednica države Nataša Pirc Musar, ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za delo Luka Mesec, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in zunanja ministrica Tanja Fajon.

"Poslovila se je Anita Ogulin, velika humanitarka in glas najšibkejših v naši družbi. Njena topla beseda in požrtvovalnost, njeno neutrudno delo so mnogim dali upanje in moč. Zgled. V veliko čast mi je bilo poznati tako osebo in sodelovati z njo. Njena dejanja so in bodo v nas pustila velike sledi. Vsem svojcem in sodelavcem izrekam iskreno sožalje," je zapisal predsednik vlade, predsednica države pa je poudarila, da je "njena prisotnost pustila neizbrisen pečat v življenju množice ljudi, ki so jo poznali, neštetih pa se je dotaknila njena pomoč. Sočutno srce, prijaznost in predanost podpori ranljivim so navdihovali mnoge in njeno delo bo za vedno ostalo del našega spomina."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

"Anita Ogulin je življenje posvetila spreminjanju sveta na bolje. S spoštovanjem, neizmernim sočutjem, energijo in vztrajnostjo je pomagala številnim družinam in posameznikom, ki so se znašli v stiskah, bila zaščitnica žensk ter v prvi vrsti otrok in mladostnikov. Projekt Botrstvo, ena najbolj uspešnih humanitarnih akcij, ki se je zasidrala v naša srca, temelji na medsebojni pomoči, zagotavljanju enakih možnosti najšibkejšim in ohranjanju človekovega dostojanstva. Ponosni smo lahko, da so med nami tako veliki in srčni ljudje, kot je bila Anita Ogulin.

Vedno znova je poudarjala, da bi bila najbolj srečna, če njeno delo v družbi ne bi bilo potrebno. Skupaj smo se borili za kosila za otroke, za odpis dolgov najrevnejšim ter zagotavljanju sistemske pomoči družinam in otrokom. Njena neustavljiva borba in upanje za boljšo prihodnost za vsakogar naj nam bosta vsak dan znova vsem v navdih, da nikoli ne bomo odnehali v prizadevanjih za boljšo družbo. Delo Anite Ogulin ne bo nikoli pozabljeno, njeno ime pa bo za vedno zapisano z zlatimi črkami v naši zgodovini. Iskreno sožalje vsem bližnjim," je zapisala ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za delo Luka Mesec pa je opomnil, da sta se srčnost in predanost Ogulinove med drugim odražali v projektih, kot so Botrstvo v Sloveniji, Avtobus sreče, Nikoli sam in Boom počitnice, s katerimi je pomagala več kot 13.000 otrokom in zbrala več kot 33 milijonov evrov sredstev.

Besed slovesa ne zmanjka

Anita Ogulin je pustila izjemen vtis tudi med preostalimi javnimi osebnostmi, med katerimi so igralka Nina Valič, radijka Maja Oderlap, Slovenka leta Ana Petrič, igralec Gojmir Lešnjak, sociologinja Jasna Podreka, radijec Nejc Jemec, aktivistka Nika Kovač in številni drugi.

"Anita, ostajaš tu. Vsem si dala občutek, da si naša prijateljica, zaupnica, mnogim si vrnila dostojanstvo, dala upanje, rešila toliko otrok, toliko ljudi. Bila si popolna, bila si mogočna, bila si Človek Velikan. Ah, Anita, vsi se te bomo spominjali, bila si večja od svojega časa," se ji je poklonila igralka Nina Valič.

"Če je kdaj živel v moji domovini človek, vreden brezpogojnega zaupanja, je bila to Anita Ogulin! Prav zaradi nje sem se vedno odzival na njene pobude! Bila je človek z veliko začetnico! Verjamem, da je vzgojila svoje naslednice! Anita, na snidenje nad zvezdami!" pa je zapisal igralec Gojmir Lešnjak.

Tudi radijka Maja Oderlap ima za Ogulinovo le lepe besede. "Draga Anita! Ko sem vas povabila v oddajo Iskreno, ste mi dejali: "Kaj pa naj povem o sebi? Jaz nisem pomembna ..." Zelo ste bili in ostajate pomembni, Vi, Vaša dobra dela, empatija, srčnost. Vaše miline, iskrenosti in smeha ne bom nikoli pozabila. Hvala za vse in mirno pot med zvezde! Ostajate navdih in zgledovali se bomo po Vas!"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Oderlap (@majaoderlap)

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković