6. 9. 2024, 13:50 | Vir: STA

Pomemben dosežek: to je prva znanstvenica v Sloveniji, ki je prejela ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Anna Sandak je postala prva znanstvenica v Sloveniji, ki je pridobila sredstva za projekt Iskalec v Sloveniji.

Namestnica direktorice v raziskovalnem inštitutu InnoRenew in profesorica na primorski univerzi Anna Sandak je pridobila sredstva Evropskega sveta za inovacije za projekt Iskalec (Pathfinder). S tem je po navedbah inštituta Sandak postala prva znanstvenica v Sloveniji, ki je pridobila sredstva za projekt Iskalec v Sloveniji.

Evropski svet za inovacije je izbral nove projekte v okviru razpisa Iskalec 2024, pri čemer so med 1110 prejetimi in pregledanimi projektnimi prijavami izbrali 45 projektov, ki bodo skupaj prejeli do 138 milijonov evrov. Cilj projektov je razvoj vrhunskih tehnologij na številnih področjih, vključno z zdravjem, umetno inteligenco, računalništvom, okoljem in energijo, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na inštitutu.

Med izbranimi projekti je bil tudi projekt Sandak z imenom Remedy, katerega cilj je doseči preboj na področju temeljnih raziskav v mikrobiologiji in sintezi, prenesti znanje in izkušnje v znanost o materialih v obliki inženirskih živih materialov ter razviti združljive postopke biofabrikacije, ki omogočajo personalizirano oblikovanje v arhitekturnem kontekstu.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Programi EIC Pathfinder so namenjeni podpori najbolj prodornih inovacij 

"Z dekoracijo po meri in funkcionalnostjo različnih površin stavb bo Remedy spodbudil probiotično arhitekturo in uvedel metabolično razmišljanje v krožno gradbeništvo," so zapisali. "Zelo sem ponosna in počaščena, da je evropski svet za inovacije potrdil pomembnost naše raziskovalne ideje," je ob tem dejala Sandak in dodala, da se veselijo začetka dela ter razvoja novega izdelka in nove prelomne tehnologije za gradbeni sektor.

Remedy je sicer tretji projekt Pathfinder, ki ga koordinira slovenska inštitucija, konzorcij pa združuje šest partnerjev iz štirih držav EU: Slovenije, Avstrije, Nizozemske in Slovaške. Poleg raziskovalnega inštituta InnoRenew v projektu sodelujejo še Univerza v Ljubljani, Tehnična univerza v Gradcu ter podjetja TIGER Coatings, Xylotrade in Qres Technologies, projektu pa je izkazala podporo tudi Univerza na Primorskem.

Programi EIC Pathfinder so namenjeni podpori najbolj prodornih inovacij oz. inovacijskih projektov, z namenom zagotovitve ustreznih oblik financiranja in podpornih storitev za učinkovito pretvorbo teh inovacij v tržne produkte, so še dodali v sporočilu za javnost.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec