K. Ž. | 20. 6. 2024, 09:25

Saga med Arrivo in jeseniškim županom ugledala konec: "Župan je zavajal javnost"

Žiga Živulović jr. /BOBO

Družba Arriva in jeseniški župan Peter Bohinec sta si izmenjala precej ostrih besed, preden je župan priznal svojo napako.

Občina Jesenice je konec maja javnosti sporočila, da družba Arriva, ki šolam omogoča avtobusni prevoz, za prevoze v prihodnjem šolskem letu zahteva petkrat več denarja kot za prejšnje. Navedli so, da je Arriva oddala ponudbo v višini 1,464 milijona evrov z vključenim DDV, za prejšnje leto pa je zahtevala 298.000 evrov. Na občini so takrat ponudbo označili za neprimerno in neupravičeno.

"Župan je zavajal javnost"

O očitno zgodba ni takšna, kot jo je predstavljal jeseniški župan Peter Bohinec. V odzivu za javnost je družba Arriva namreč zapisala, da je župan v medijih predstavljal napačne podatke o znesku storitve, ki ga je družba Arriva ponudila na razpisu za izvajanje šolskih prevozov. Prav tako so dejali, da je župan Jesenic zavajal javnost.

Župan Jesenic Peter Bohinec

Župan Jesenic Peter Bohinec

BOBO

"Očitki, ki jih je župan uperil proti družbi Arriva so tako bili neupravičeni. Znesek, ki ga je župan Peter Bohinec navajal v javnih obvestilih za skoraj 300.000 evrov presega znesek dejanske ponudbe," so zapisali ter dodali, da zaradi širjenja neresnic zahtevajo tudi javno opravičilo župana, ta naj bi ga podal na seji občinskega sveta. V primeru, da župan ne bi upošteval njihovih zahtev, je nameravala družba vložiti zasebno tožbo.

"V Arrivi delujemo odgovorno do potnikov in do naših zaposlenih, zato na razpisih oddamo le ponudbe, ki odražajo realno stanje. Nestrinjanje s ponujeno oceno stroškov lahko razumemo, a so za sprejemanje nadaljnjih odločitev odgovorni zgolj in edino snovalci razpisov – v tem primeru občina Jesenice. Če naša ponudba ni sprejemljiva, imajo avtorji razpisov vedno pravico do zavrnitve in izbire drugega ponudnika ali ponovitve razpisa," so še zapisali.

Bobo

Župan držal besedo

Župan Jesenic se je na sredini seji občinskega sveta tudi opravičil za napačne navedbe. Kot poroča N1, je dejal, da je prišlo do neljube napake, saj so na občini pri preračunu oddane ponudbe upoštevali 22-odstotni DDV, saj so poslali ponudbo brez DDV. Stopnja davka je sicer predvidena pri 9,5 odstotka, zato je bil končni znesek višji od prave ponudbe.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković