M. P. | 26. 4. 2022, 19:09

Sodišče EU v zadevi z Avstrijo pritrdilo Sloveniji!

Profimedia

Gre za res pomembno sodbo, ki bi lahko imela posledice tudi za druge države članice EU. 

Sodišče Evropskih skupnosti (ESP) v Luksemburgu je odločilo, da Avstrija v skladu s schengenskim sporazumom leta 2017 ne sme znova uvesti kontrole potnih listov na meji s Slovenijo, piše Siol.si. Kot se je izreklo sodišče, je bila odločitev Avstrije o ponovni uvedbi kontrole potnih listov na meji s Slovenijo leta 2017 nezdružljiva s schengenskim sporazumom. 

Čez mejo brez preverjanja potnega lista 

Na ESP so poudarili, da zakonik o schengenskih mejah vzpostavlja načelo, da se meje lahko kadar koli prestopi brez preverjanja potnega lista. Menijo tudi, da kodeks velja za "enega od glavnih dosežkov" EU, in poudarjajo, da "mora ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah ostati izjema, uvedena le v skrajni sili". Sodba bi lahko imela posledice za druge države članice EU, kot je Nemčija, ki so občasno znova uvedle nadzor na mejah.

Sodišče je ugotovilo, da Avstrija ni dokazala obstoja nove grožnje in da so posledično ukrepi mejnega nadzora, ki jim je bil pritožnik izpostavljen, nezdružljivi z zakonikom o schengenskih mejah.

Profimedia

Tožba slovenskega državljana

Slovenec, ki je zaradi zavrnitve predložitve potnega lista ob vstopu v Avstrijo leta 2019 prejel kazen, je vložil tožbo na deželno sodišče, od koder so jo posredovali v odločitev Evropskemu sodišču.

Avstrija je sicer med migracijsko krizo leta 2015 znova uvedla nadzor potnih listov na mejah z Madžarsko in Slovenijo. Slovenske oblasti so nato od maja 2016 do novembra 2017 sledile štirim zaporednim priporočilom Sveta Evropske unije o ponovni uvedbi mejnega nadzora v obdobju šestih mesecev. Sodišče je odločilo, da lahko država članica EU podaljša ukrep šele po šestih mesecih, ko se "sooči z novo resno grožnjo, ki vpliva na njen javni red ali notranjo varnost, drugačno od prvotno opredeljene," še piše Siol.si.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu