5. 9. 2024, 11:31 | Vir: STA

Kritike se vrstijo: "Linije so ukinjene, avtobusov je premalo ..." (Kako odgovarjajo pristojni?)

Bobo/Žiga Živulović jr.

Uveljavili so nov vozni red. 

Po septembrski uveljavitvi novega voznega reda za medkrajevne avtobuse je o njem slišati veliko kritik, med drugim, da so nekatere linije ukinjene in da je avtobusov premalo. Na DUJPP ob tem zagotavljajo, da so novi vozni redi dobro pripravljeni, da so se povečali standardi dostopnosti in da ukinitev linij ni bilo.

V javnosti je bilo v zadnjih dneh slišati veliko kritik, da novi vozni redi predstavljajo korak nazaj in ne naprej, saj potniki ostajajo na postajah, ker se polni avtobusi peljejo mimo, ure voženj so nerazumno spremenjene, linije ukinjene.

Družba za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) medtem poudarja, da se ob vsaki zaznani situaciji težave rešujejo takoj. "Ob vsakem začetku novega šolskega leta prevozniki v prvih dneh rešujejo različne situacije z relacijami, urami odhodov in zasedenostjo. Letos pa so te težave ob menjavi sistema postale vidnejše, saj se koncesionarji soočajo z izzivom izvedbe večjega števila relacij," pravi direktor DUJPP Miran Sečki.

Potnike na DUJPP prosijo za razumevanje nastale situacije in zagotavljajo, da bodo preverili vse navedbe v sporočilih, ki so jih prejeli, in uvedli ukrepe z izboljšavami. "S situacijami na terenu so seznanjeni tudi pristojni organi in nadzor poslovanja. V seznamu pritožb trenutno podrobneje preverjamo situacije ne izvedbe voženj, za katere v nadzoru poslovanja pripravljamo tudi kazni," je dejal Sečki.

Bobo

Pristojni zagotavljajo, da nobena linija ni bila ukinjena

Na DUJPP so v sredinem sporočilu za javnost zagotovili, da nobena linja ni bila ukinjena ter da so novi vozni redi, linije in frekvence odhodov usklajene s koncesionarji avtobusnih prevozov (Arriva, Nomago, LPP, AP Murska Sobota) ter nadgrajene in izboljšane.

"V pripravi novih voznih redov smo sledili smernicam, da obstoječe, dobre vozne rede ohranimo in stanje zgolj nadgradimo, razširimo. Tako smo z novimi voznimi redi koncesionarje pogodbeno zavezali, da od 1. julija 2024 dalje zagotavljajo izvedbo 20-odstotnega povečanja voženj po celi Sloveniji," je dejal Sečki.

Kot pravi, je cilj izboljšav, da bi javni potniški promet uporabljalo več ljudi. V še DUJPP ocenjujejo, da je večina situacij in težav, ki so se ob uvedbi novega režima letnega voznega reda pojavile, hitro rešljivih. V želji po čimprejšnji ureditvi težav sodelujejo z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi, so še zapisali.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec