4. 7. 2024, 12:54 | Vir: STA

Saj ni res, pa je! Vozovnice za avtobus ne bo možno kupiti na avtobusu, prav tako ne na spletu (kaj še preostane potniku?)

Žiga Živulović jr. /BOBO

Od julija so v veljavi nove koncesije za javne avtobusne prevoze, hkrati so začeli veljati novi vozni redi, ki po pojasnilih pristojnega ministrstva upoštevajo dnevne migracijske in turistične tokove. Na račun sprememb je med potniki slišati kritike, a na ministrstvu pravijo, da bodo težave sproti reševali in vozne rede nadgrajevali.

Vozni redi po novem pokrivajo potrebe po javnem potniškem prometu v krajih, kjer javnega prometa do sedaj ni bilo. Na obstoječih linijah so uvedeni intervalni vozni redi, ki povečujejo ponudbo prevozov v dopoldanskem in popoldanskem času ter med počitnicami, so pojasnili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Določene linije imajo zaradi izboljšane relacije skrajšan potovalni čas. Na relacijah, kjer javni promet s hitrimi povezavami pokriva železniški javni prevoz, pa so avtobusne linije lahko tudi ukinjene.

V javnosti so se medtem na račun sprememb že pojavile kritike. Po poročanju portala N1 številni potniki opozarjajo, da so ukinili nekatere linije, ki so vozile tudi več let, in da se je število dnevnih linij v času počitniških voznih redov, ko so linije že tako okrnjene, še dodatno zmanjšalo.

Bobo

"Urejanje in prilagajanje voznih redov je vedno aktualno, zato bo Družba za upravljanje javnega potniškega prometa odstopanja in nove potrebe sproti reševala, nadgrajevala in uvajala, vse z namenom čim boljše uporabniške izkušnje potnika ter večanja in spodbujanja k rabi javnega potniškega prometa," so pojasnili na ministrstvu.

"Ocenjujemo, da bo usklajevanje voznih redov potekalo še nekaj časa, ko bomo vsa zaznana odstopanja po potrebi reševali tudi dnevno. Se nam pa že danes preko različnih odzivov in pohval potnikov iz različnih koncev Slovenije potrjuje, da je uvedena ponudba bistveno izboljšala dosedanje stanje," so v sporočilu za javnost povzeli direktorja družbe Mirana Sečkija.

Nenavaden način nakupa

Poleg novih voznih redov se je spremenil tudi način nakupa vozovnic. V času obratovanja blagajn na avtobusnih postajah vozovnice namreč ni več mogoče kupiti na avtobusu. Če je potniki ne kupijo v predprodaji, morajo doplačati 0,60 evra postajnih storitev, njena cena pa je v novem koncesijskem obdobju odvisna tudi od prevoženih kilometrov. A kot je danes poročal N1, imajo denimo na Avtobusni postaji Ljubljana prodajo kart v predprodaji prek spleta trenutno zamrznjeno, saj z Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa še iščejo rešitve. Prek spleta je trenutno vozovnico mogoče kupiti zgolj prek spletni strani koncesionarjev, a tudi tu še čakajo na nov sistem.

Novo na Metroplay: Natalija Verboten o vrnitvi med poskočne ritme, družini in iskanju pomoči