T. R. K. | 24. 6. 2024, 10:57

Celo tuji mediji poročajo o teh goljufijah na slovenskih avtocestah: pozor, to se dogaja nič hudega slutečim voznikom

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Na slovenskih avtocestah prihaja do goljufij. O njih poročajo tudi tuji mediji. 

Predvsem tuji vozniki, ki zaradi okvare vozila obtičijo na slovenskih avtocestah, so večkrat žrtve goljufij avtovlečnih služb, ki tja prispejo pred pooblaščenimi izvajalci. K previdnosti opozarjajo na AMZS, Dars in policiji, poroča MMC RTV Slovenija. 

V zadnjih tednih so na sporne prakse na slovenskih avtocestah opozorili tudi nekateri tuji mediji: konec maja je tako romunska televizija Prima TV poročala, da naj bi se v past avtovlek ujelo na stotine voznikov. Po navedbah romunskega medija je model delovanja takšen, da do voznikov, ki obtičijo na avtocesti, po tem, ko njihov avtomobil zaščitijo delavci Darsa, pripelje vlečni tovornjak.

Osebi obljubi odvoz in tudi hitro in poceni popravilo: pravijo, da ne bo preseglo 150 evrov. V primeru, da se voznik s tem strinja, podpiše dokument in avto odpeljejo v delavnico. Sledi pa neprijetno presenečenje: po opravljenem servisu namreč prejme veliko višji račun, kot mu je bilo sprva obljubljeno. Od enega od voznikov so zahtevali celo 8000 evrov. Če računa ne morejo plačati, jim podjetje avtomobila, ki ga ima zaklenjenega na svojem parkirišču, ne bo želelo vrniti. 

Bobo

Opisane sporne prakse povezujejo s ...

Opisane sporne prakse tako romunski kot avstrijski mediji povezujejo s Samom Feštjanom. V primeru romunskih voznikov namreč očitki letijo na njegovo podjetje Žonta (ponujajo tudi avtovleko), neprijetno izkušnjo pa je doživel tudi Avstrijec: zgodila se mu je v podjetju Global avto. Z avtovleko Žonto je sicer Dars po sumu prirejanja dokumentacije, številnih prijetih pritožbah in ponavljajočem se kršenju pogodb pred tremi leti prekinil sodelovanje in tako je ravnal tudi hrvaški upravitelj avtocest HAC.

Sam Feštajn pa je bil letos aprila vpleten tudi v kriminalistično preiskavo glede suma nepravilnosti na Darsu, kjer naj bi se dogajali sumi podkupovanja in kartelnega dogovarjanja ter favoriziranje. V podjetju Žonta in v podjetju Global avto sicer vse očitke o nepravilnosti zanikajo, poroča časopis Dnevnik. 

Na Darsu kot na AMZS-ju pa so za MMC RTV Slovenija potrdili, da so z opisanim dogajanjem na slovenskih avtocestah seznanjeni. Na AMZS-ju ob tem opažajo, da ta podjetja "patruljirajo" po avtocestah in prežijo na voznike, ki se znajdejo v težavah. 

Dars ob tem voznike poziva, naj vse rešujejo neposredno z njihovim klicnim centrom. Na številki 1930 bodo namreč dobili vsa potrebna navodila.  AMZS pa opozarja, naj se na kraju okvare ne sklepa kakršnihkoli dogovorov. 

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca