Kam je najprej zavil priljubljeni ustvarjalec?
Miloš Nedeljkov je rojen v Srbiji, a se je njegova družina, ko je imel komaj sedem mesecev, preselila na Novo Zelandijo. Toda Nedeljkov je klub temu ostal zelo povezan s svojo izvorno kulturo.
Tako zelo, da je v času pandemije koronavirusa začel ustvarjati meme vsebine o ljudeh z Balkana in njihovih navadah, kmalu zatem pa še humorne posnetke, v katerih se je prelevil v simpatično, nekoliko stereotipno figuro "balkanskega očeta".
Temu primeren je tudi njegov vzdevek na družbenih omrežjih: Balkan Dad, katerega zaščitni znak je stavek v mešanici srbščine in angleščine: "Ma kakav parsley bre?" (Kakšen peteršilj neki?) Z njim poskuša prikazati zaščitniško naravo starejše generacije Balkancev do originalnih receptov za tradicionalne jedi, ki jim v novejših različicah pogosto dodajajo sestavine, kot je svež peteršilj.
"Ko nekdo izgovori to frazo, želi povedati, da peteršilj nikakor ne sodi v tradicionalne recepte, pa tudi, da nikoli ni jedel ali maral peteršilja," je Nedeljkov razložil v enem svojih posnetkov. Z drugimi besedami: ne govori neumnosti, pusti mi, da ti pokažem, kako se to dela!
View this post on Instagram
Duhoviti posnetki, ki se zelo pogosto vrtijo ravno okoli tradicionalne balkanske hrane, so mladeniču prinesli impresivnih 800.000 sledilcev na Instagramu in skoraj dva milijona na TikToku.
Številni njegovi oboževalci so se tako razveselili novice, da se je pravkar odpravil na turo po Balkanu in da ga bodo morda uspeli srečati v svojem kraju.
Obiskal je že Bosno, v njegovem potovalnem pa načrtu pa je še devet držav: Hrvaška, Črna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, Grčija, Bolgarija, Romunija in seveda tudi Slovenija.
Morda vas zanima tudi:
- Znani Američan na obisku v Sloveniji, kaj ga je najbolj navdušilo?
- Američanka v slovenskem marketu nasmejala splet
Pravzaprav se ravno ta hip mudi v Ljubljani, kjer se je najprej odpravil na pojedino v restavracijo s tradicionalno bosansko hrano Etno hiša Baščaršija in celo pomagal pri pripravi čevapčičev in ostalih jedi, obiskal pa je tudi legendarni Burek Olimpija.
View this post on Instagram
Slovenski sledilci nad njegovimi prehranskimi izbirami sicer niso ravno navdušeni: sporočili so mu, da lahko hrano, kakršno je jedel v Baščaršiji, dobi povsod na Balkanu in da bi moral v kakšni slovenski gostilni ali planinskem domu poskusiti kaj bolj lokalnega, denimo ričet, bograč, joto ali štruklje.
Toda Balkan Dad Slovencem sporoča: "Moji slovenski prijatelji, ne skrbite! Štruklji, kremšnita, blejska grmada in še več, vse to prihaja v prihodnjih dneh!"
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec