Konec meseca se na svetovno prvenstvo na Portugalskem odpravlja naš najboljši barman.
Med 31. oktobrom in 3. novembrom bo na Portugalskem potekalo svetovno prvenstvo v mešanju kotajlov, na katerem bo Slovenijo zastopal prekmurski barman Benjamin Škafar. Pred prvenstvom nam je pojasnil, kako se nanj pripravlja, kako bodo videti tekmovanja, na katerih se bo s prvaki drugih držav potegoval za prestižen naziv in kakšno konkurenco pričakuje.
Škafar se je nad barmansko kulturo navdušil, ko je pred leti delal v baru v sosednji Avstriji, nato pa se v sklopu mednarodne šole European Bartender School umetnosti priprave mešanih pijač učil v južnoafriškem Cape Townu. Ljubljančani so si ga najbolje zapomnili kot barmana, ki je do nedavnega pijače mešal v znani restavraciji Nebo.
Zmagal z Botanično simfonijo
Državno prvenstvo je Društvo barmanov Slovenije organiziralo v sklopu 45. Pokala Bleda - tradicionalnega barmanskega tekmovanja, ki je letos potekalo 23. in 24. aprila v blejskem Grand Hotelu Toplice. Dogodek je poleg tekmovanja za državnega prvaka gostil še mednarodno tekmovanje, ki so se ga udeležili barmani iz Avstrije, Hrvaške in Črne Gore.
"Tekmovanje je trajalo dva dni, prvi dan je potekalo v kategoriji 'long drink', drugi dan pa v kategoriji 'Before Dinner' oziroma aperitivni koktajl," je pojasnil Škafar, ki je s koktajlom Botanična simfonija zmagal v kategoriji aperativnih koktajlov, v kateri bo Slovenija tekmovala tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu.
"Mednarodna barmanka zveza (IBA) je uvrstila Slovenijo v kategorijo before dinner, zato so na sestanku izvršnega odbora Društva Barmanov Slovenije sprejeli, da bo zmagovalec v kategoriji before dinner postal tudi državni prvak za leto 2024 in posledično zastopnik Slovenije na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki bo od 31.oktobra do 3. novembra potekalo v mestu Funchal na portugalskem otoku Madeira," je povedal Škafar.
Kako bodo videti tekmovanja?
Pojasnil je, da bo prvenstvo potekalo v treh krogih. Najprej se bo 67 držav med seboj pomerilo v izločilnih bojih v petih različnih kategorijah. Poleg že omenjene katergorije aperativnih koktaljov, v kateri se bo tekmoval sam, so to še "after dinner" oziroma digestivni/sladki koktajl, "long drink", "sparkling drink" oziroma koktajl s penino ter "asian fusion", ki je po njegovem pojasnilu nova kategorija.
"Trije najbolje uvrščeni iz vsake od petih kategorij napredujejo v polfinale, ki ima tri podkategorije," je dejal. "Prva je test senzorike, na katerem bodo morali tekmovalci najprej z okušanjem različnih vodnih raztopin pravilno razvrstiti okuse, nato z vonjanjem prepoznati različne esence in nazadnje pa se bodo pomerili v natančnem prepoznavanju različnih sponzorskih pijač."
V drugi podkategoriji se bodo pomerili v teoretskem znanju. "Sem spada poznavanje zgodovine barmanstva, pomembnih oseb, koktajlov, kakor tudi same teorije pijač." V tretji podkategoriji, ki se imenuje "market challenge" pa bodo nato testirali še iznajdljivost ter sposobnost hitrega razmišjanja tekmovalcev. "Trije najboljše uvrščeni se bodo nato uvrstili v super finale, kjer bo eden postal najboljši barman na svetu."
Kako se pripravlja na prvenstvo?
Priprava na takšno tekmovanje je po Škafarjevih besedah precej težja, kot je pričakoval. Sestaviti je moral koktajl s točno navedenimi pijačami, hkrati pa upoštevati omejitve, ki jih ima njegova kategorija. "Before dinner koktajl mora bit suh in bolj 'spirit forward', kar pomeni, da se mora v pijači čutiti alkohol. Dovoljenih je samo šest sestavin, dodanega pa je lahko največ 70 mililitrov alkohola na koktajl ter največ 10 mililitrov sladkih sestavin, kot so sirupi, pireji in likerji."
Polega samega koktajla na tekmovanju ocenjujejo tudi protokol priprave. Ni na primer dovoljeno upogniti hrbta ali obeh ramen spustiti v smeri točilnega pulta, med pripravo koktajla ne sme prekrižati rok ali se neposredno z rokami dotakniti dekoracije. Protokol vadi kar z vodo. "Veliko je torej majhnih podrobnosti, zaradi katerih lahko po nepotrebnem izgubim točke. Zaradi tega se med pripravami snemam, da lažje opazim morebitne napake v protokolu priprave."
Za tekmovanje se pripravlja tudi na teoretskem nivoju in krepi svoje sposobnosti prepoznave vonja in okusa. Kot je dejal, ga še najmanj skrbi kategorija "market challenge", saj v tem najbolj blesti. "Za morebitni finale sem tudi že prijavil svoj cocktail, ki je moral biti sestavljen na osnovi sladkega vina sorte madeira."
Ustreznih sestavin v Sloveniji ni lahko dobiti
Glede finančnega vidika priprav na svetovno prvenstvo v mešanju koktajlov je ostal nekoliko skrivnosten: "To je precej dvoumno, saj se nabere ogromno majhnih stvari, ki skupaj nanesejo precej opazen strošek. Največja težava je bilo najti ustrezne sponzorske pijače, ki so v Slovenijo zelo slabo uvožene, ne glede na to, da pri nas obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo z uvozom."
Pri reševanju zagate mu je najbolj pomagal predsednik društva barmanov Rok Dobnikar, ki je uspel poiskati vse, kar je potreboval za sestavo koktajla. Konkurenca bo, kot pravi, težka. V katergoriji before dinner, kjer tekmuje Slovenija, sta namreč tudi Japonska in Singapur, ki v barskem svetu slovita kot izjemno napredni državi. To ga tudi malo skrbi.
Življenjski slog barmana pa ni tako enostaven, kar je tudi razlog, da je nehal delati v restavraciji Nebo. "Čeprav obožujem to delo, so mi prišli do živega delovni večeri oziroma noči ter vikendi, zato sem začel iskat nekaj bolj 'normalnega', torej službo z delovnikom od ponedeljka do petka." Tako je začel delati kot pospeševalec prodaje za podjetje Venka Vojo, ki se ukvarja z distribucijo pijač.
V Ljubljani že leta popularen enak koktajl
Čeprav koktajlov v restavraciji Nebo ne meša več, je razkril, da primat najpopularnejšega koktajla v Ljubljani še vedno drži pijača Porn Star Martini - novejša različica martinija, ki jo je leta 2002 prvič pripravil Južnoafričan Douglas Ankrah. Gre za kombinacijo okusov vanilje in pasijonke, koktajl pa vsebuje vaniljevo vodko, pasijonkin liker, limetin sok, vaniljev sirup in pasijonkin pire. Vse našteto dobro pretreseno postrežejo z majhnim kozarčkom penečega vina.
Koktajl, ki ga bo pripravil na svetovnem prvenstvu, je nekoliko drugačen. Imenuje Farmer's evening ritual in vsebuje pravo razmerje pijač Montelobos Mezcal (pijača iz praženih agav), japonski craft gin Roku, ikonični italijanski liker Campari, vermut Del Professore ter pijačo Paragon Labdanum, ki vsebuje ekstrakt španskega grma Cistus Ladaniferus. "Koktajl premešamo v kozarcu za mešanje, ga nalijemo v pecljat kozarec in čez kozarec stisnemo lupino limone. Vse skupaj nato okrasimo z vejico timijana in lupino limone," je pojasnil.
Kakšen koktajl bo zmešal, če pride v finale?
Če se mu uspe prebiti v super finale, bo tam priprvail koktajl Household GM (Grand Master). Ta vsebuje že omenjeno madiera vino J. Faria, bourbon viski Maker's Mark, kavni liker, sirup slane karamele in kakavovo aromatično grenčico.
"Sestavine premešamo v kozarcu za mešanje in nalijemo v 'tumbler' kozarec z ledom. Čez kozarec stisnemo eterična olja iz lupine grenivke in okrasimo z vejiko rožmarina, na rob kozarca pa pripnemo dehidrirano pomarančo, na katero so s pomočjo sirupa prilepljena tri kavna zrna," je opisal pripravo pijače.
Društvo barmanov Slovenije je sicer otganizacija z bogato tradicijo, saj bo čez tri leta minilo že 60 let od njegove ustanovnitve. Poleg Škafarja je Slovenijo na svetovnem prevenstvu v mešanju koktajlov zastopalo že več Prekmurcev. Najboljše se je leta 2011 odrezal Branko Lepoša, ki je na svetovnem prvenstvu v Varšavi v kategoriji koktajli s penečimi vini osvojil drugi mesto.
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"