9. 5. 2022, 15:54 | Vir: STA

Bo moral nekdanji francoski premier v zapor?

Profimedia

Z ženo sta se okoristila za več kot milijon evrov javnih sredstev. Menite, da sta dobila pravično kazen?

Pariško prizivno sodišče je potrdilo obsodbo nekdanjega predsednika vlade Francoisa Fillona, ki je svoji ženi omogočil lažno službo poslanske pomočnice, za katero je prejela prek milijon evrov javnih sredstev. Sodišče pa je kazen skrajšalo iz petih na štiri leta zapora s tremi leti pogojne kazni.

Dobil tudi visoko denarno kazen

Njegovi ženi Penelope Fillon je sodišče kazen znižalo na dve leti pogojno, potrdilo pa je globo v višini 375.000 evrov za vsakega od zakoncev. Prav tako jima je sodišče naložilo, da morata spodnjemu domu parlamenta vrniti 800.000 evrov, saj je ta Penelopi povrnil stroške za delo, ko je bila Fillonova pomočnica. Zakoncev ob izreku sodbe ni bilo na sodišču.

Profimedia

Na novembrski pritožbeni obravnavi je tožilstvo utemeljilo, da obstajajo jasni dokazi, da sta Fillon in njegov nadomestni poslanec za departma Sarthe Marc Joulaud med letoma 1998 in 2013 nezakonito zaposlila Fillonovo ženo. Sodišče je sicer potrdilo tudi prvotno triletno pogojno kazen za Joulauda.

Afera izbruhnila pred volitvami

V skladu s francoskimi smernicami za izrekanje kazni sicer malo verjetno, da bo Fillon pristal v zaporu. Namesto tega mu lahko odredijo nošenje elektronske zapestnice.

Nekdanjega premierja je afera drago stala, saj je izbruhnila pred predsedniškimi volitvami leta 2017. Fillon je izpadel že v prvem krogu, na koncu pa je slavil Emmanuel Macron.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu