R. K. | 2. 6. 2023, 11:23

Bodo v Prekmurju preselili celotno romsko naselje? Na občini pravijo, da so razmere tam nevzdržne

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Najprej je padel predlog, da bi nekaj Romov naselili v vsako vas, zdaj pa so našli lokacijo, ki naj bi bila za Rome primerna.

V prekmurski občini Beltinci so dobili idejo, da bi tamkajšnje Rome zaradi nevzdržnih bivalnih razmer preselili na novo lokacijo, kjer bi bilo mogoče vzpostaviti pogoje, ki bodo človeku dostojni. Lokacijo so na občini že določili, to so zemljišča ob zapuščeni gramozni jami v Fazaneriji. Preden pa bi lahko pristoili k realizaciji projekta, morajo počakati še zeleno luč pristojnega ministrstva

Vendar pa imajo nekateri občani glede načrtov občine pomisleke. Na enega izmed občinskih svetnikov so se obrnili tudi zaskrbljeni prebivalci vasi Gančani, ki imajo v povezavi z občinskimi načrti določena vprašanja, na katera niso dobili odgovora, poroča Sobotainfo.

Novo lokacijo bi bilo mogoče hitro komunalno opremiti

Beseda o romski problematiki v Beltincih je tekla že na 4. redni občinski seji 28. marca, kjer so svetniki ugotovili, da razmere, v katerih živijo beltinški Romi, niso več primerne. Celo, da so bivalne, socialne in družbene razmere tam nevzdržne, je za omenjeni medij tedaj pojasnil župan občine Beltinci Marko Virag.

Marjan Maučec/STA

Romsko naselje je po njegovih besedah v zelo slabem stanju tudi zaradi črnih gradenj, dotrajanosti in utesnjenosti, zato si želijo, da bi v soglasju s tamkajšnjimi Romi naselje preselili na primernejšo lokacijo. Novo lokacijo bi bilo mogoče v kratkem času komunalno opremiti, glede na stalni prirast romskega prebivalstva pa je tudi dovolj velika.

Dokler ne dobijo zelene luči, je to samo ideja

Na 5. redni seji občine 20. aprila se je glede namer občine oglasil občinski svetnik Igor Bakan, ki je opozoril, da se nanj osebno s pomisleki in morda celo strahovi obračajo prebivalci Gančanov, ki nimajo dovolj informacij, zato je na župana naslovil vprašanji, ali je načrtovana lokacija, kamor bi preselili Rome, fiksna in kako bi potekala časovnica selitve.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Virag je odgovoril, da se v zvezi s to problematiko na občino obračajo krajani Beltincev, pristojne državne službe, policija, varuh človekovih pravic, posamezniki. "Ko pa občina poda rešitev, se pa na občino obračajo tisti, ki s to rešitvijo niso zadovoljni," je zaključil in dodal, da bi s komuniciranjem res lahko kaj več povedali, a tega ne morejo storiti, dokler ne bodo imeli zelene luči vseh pristojnih organov. Do takrat je to samo ideja, pojasnilo župana navaja Sobotainfo.

Če bodo zeleno luč dobili, bo občina k realizaciji projekta pristopila

Ob tem je dejal še, da je bil prvotni predlog sodelavk iz centra za socialno delo, da bi v vsako vas naselili nekaj Romov.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

K realizaciji projekta selitve beltinških Romov bo po njegovih besedah občina pristopila, če "bodo pristojna ministrstva soglašala s predlagano lokacijo in bo v skladu z zakonodajo možno postaviti bivanjske enote z urejeno komunalno infrastrukturo", so z beltinške občine še sporočili za Sobotainfo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec