Uredništvo | 26. 9. 2024, 12:35

To je možno le pri nas! Namesto države denar za odkup stanovanj za gradnjo onkologije zbirajo kar bolniki

Bobo/Žiga Živulović jr.

Na Masarykovi ulici 24-26 onkološki bolniki zbirajo denar za odkup stanovanj. 

Polona Selič Zupančič in Klavdija Kokol sta se odločili, da bosta sprožili akcijo zbiranja donacij za odkup stanovanj na Masarykovi ulici 24-26, ki so kamen spotike, kar povzroča več kot enoletno zamudo pri nadgradnji mariborske onkologije, poroča Večer. 

Že drugič so se namreč stanovalci sosednje stavbe pritožili na pridobitev gradbenega dovoljenja za sedemnadstropno stolpnico onkologije, ki bi stala ob njihovi meji. Na Uradu za nadzor, kakovost in investicije na ministrstvu za zdravje pa za Večer odgovarjajo, da sta tako UNKIZ kot UKC Maribor v stalnem stiku s stanovalci Masarykove, ker se skupaj zavzemajo za pridobitev lastništva nad to nepremičnino.

Ob koncu izpostavljajo, da so sredstva za nakup zagotovljena, finančne podlage za izvedbo pa so v usklajevanju. Večer ob tem poroča, da stanovalci trdijo nasprotno. Aleksander Rottmann je povedal, da naj bi bili neodzivni in naj na sporočila sploh ne bi odgovarjali.

Pravi, da se UNKIZ samo trudi zaustaviti gradnjo onkologije. Anonimno jih še več potrdi, da so prejeli samo prvo ponudbo. Za večino ta ni bila sprejemljiva, od takrat pa odgovorni z njimi niso več kontaktirali ali poskušali priti do dogovora z njimi. 

Bobo/Žiga Živulović jr.

Ni pričakovati, da bo dogovor sklenjen kmalu 

Neuradno se je sicer šest od štirinajstih lastnikov odločilo sprejeti ponujeno oziroma zamenjati stanovanja za katero od tistih, ki so v lasti UKC Maribor ali mariborskega javnega stanovanjskega sklada. Tisti, ki so si stanovanja ogledali, sicer pravijo, da naj bi bila ta v klavrnem stanju: plesniva, z odstopajočim parketom in celo brez kuhinje, prazna pa naj bi bila že desetletja.

Vanje bi sicer morali veliko vložiti, še vedno pa ne vedo niti, na koliko so ta stanovanja, ki jih država ponuja v zameno, ocenjena. Država je za odkup njihovih domov stanovalcem ponudila različne cene. Te se gibljejo med 1800 in 2400 evri za kvadratni meter.

V Ljubljani naj bi pripravljali nove ponudbe, ki bi bile skladne z zakonom o upravnem postopku in bi nato lahko sprožili postopek razlastitve, če se stanovalci z njim ne bi strinjali. Ker naj bi bile nove ponudbe nižje, ni pričakovati, da bo dogovor sklenjen kmalu. 

Novo na Metroplay: "Mislim, da se s pomočjo humorja stvari prej rahljajo kot pa zaostrujejo." | Alenka Marinič