T. R. | 28. 9. 2024, 21:06

Bolnišnica Franja žaluje, umrla je požrtvovalna Slovenka: "Vsakodnevno se je soočala z nevarnostjo"

Profimedia

Požrtvovalno delo je opravljala v času 2. svetovne vojne. 

 

Partizanska bolnišnica Franja se je na družbenem omrežju poslovila od Marije Ane Oblak, ki umrla v 97-letu starosti in bila vse do konca vojne v bolnici javka bolnišnice. Kot so zapisali, so jo po domače klicali Cinkova Marica s Poljan pri Cerknem, bila pa je najstarejša hči Janeza Peternelja iz Podnjivča v Dolenjih Novakih in njegove prve žene Terezije.V otroštvu je izgubila mamo, njena najstniška leta pa je zaznamovala vojna.

Oče Janez je sprejel pod svojo streho številne ranjene borce. Potem, ko so v bližnji soteski zgradili Bolnico Franja pa je tam postala javka bolnišnice, kar je bila vse do konca vojne.V nadaljevanju so zapisali: "V letih, ko mlada dekleta sanjajo o prihodnosti, o ljubezni in sreči je Marica pomagala pri delu na kmetiji, prevažala ranjence ter se pri tem vsakodnevno soočala z nevarnostjo in strahom."

Delili so tudi njen zapis: "Ranjence sem vozila z vozom in voli največkrat sama, pomagal mi je oče ali pa kdo od osebja iz bolnice. Na voz smo dali slamo in nanjo ranjence. Z volovsko vprego sem peljala do doma, tam pa so zanje poskrbeli bolničarji iz Franje. Od Podnjivča naprej so jih vedno le nosili. Vozila sem jih od javk v Logu in pri Cmilku, iz Cerkna in celo v Cerkljanski vrh sem šla ponje. Pri prevozih ni bilo vprašanje lepega ali slabega vremena, dneva ali noči. Voziti sem šla ob vsakem vremenu; snegu, mrazu, dežju. V glavnem pa le ponoči."

Bolnišnica Franja delovala v času vojne

V času 2.svetovne vojne so se ljudje po vsem svetu povezovali v boju proti nacizmu in fašizmu in odporniško gibanje se je razvilo tudi pri nas. Posebnost le-tega je bila dobro organizirana zdravstvena služba, ki je imela vrsto skrivnih partizanskih bolnišnic. Najbolje organizirani in tudi najpomembnejši sta bili bolnica Pavla v Trnovskem gozdu in Franja v soteski Pasice na Cerkljanskem. Bolnišnica Franja je delovala do leta 1945. 

Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec