A. R. | 25. 10. 2022, 07:00

Bomo prvič v zgodovini dobili razvpitega soproga predsednice ali skrivnostno prvo damo?

Aleksandra Saša Prelesnik/Žiga Živulović jr./Bobo/Tina Lucu/fotomontaža

Ko bo izvoljen novi predsednik, bomo dobili tudi prvo damo. Glede na to, da se je v drugi krog uvrstila kandidatka Nataša Pirc Musar, pa lahko prvič v zgodovini dobimo soproga predsednice. Gre za pomembno funkcijo, ki prinaša določene privilegije in obveznosti.

V drugi krog predsedniških volitev sta se uvrstila Anže Logar, ki je prejel največ glasov volivcev, in Nataša Pirc Musar. Tekma za predsedniški stolček se tako nadaljuje, zmagovalec pa bo znan 13. novembra.

Po izvolitvi predsednika ali predsednice bo pomembna vloga doletela tudi njuna srčna izbranca. Če bo zmagal Logar, bo njegova partnerica Anja Rustja postala prva dama Slovenije. Ta se v javnosti pojavi le redko oziroma le, ko je to potrebno. Če zmaga Pirc Musarjeva, bo njen mož, poslovnež Aleš Musar, prvič v zgodovini samostojne Slovneije opravljal funkcijo soproga predsednice.

Luka Dakskobler/Bobo

Se bosta odpovedala svoji karieri?

Srčna izbranka Anžeta Logarja, Anja Rusja, je po poklicu socialna delavka in profesorica ter magistra inkluzivne pedagogike. Če bo postala prva dama Slovenije, je v enem zadnjih TV-soočenj dejala, da funkcije ne bo opravljala profesionalno.

"Že vse življenje delam z ljudmi, s tistimi najranljivejšimi. Kot prva dama ne bi dela opravljala profesionalno, tako da bi se odpovedala vsem tem bonitetam. Anžetu bi bila v podporo, mu pomagala. Predvsem bi pa opozarjala na stvari, ki se mi zdijo, da jih je potrebno nujno urediti. Na primer, zdaj zaradi epidemije je veliko težav v duševnem zdravju. Tukaj bi zelo opozarjala, da je sistemsko treba urediti psihoterapijo, da je dostopna vsem, tako mladim kot starejšim," meni in ob tem še poudarja, da smo v dobi digitalizacije, zaradi katere smo več izolirani in se posledično tudi čedalje manj družimo. "Tukaj je treba nujno nekaj urediti, da se družba spet normalno razvija."

Borut Živulovič/Bobo

Aleš Musar, mož Nataše Pirc Musar, je diplomirani kemik, ki je magistriral iz informatike in doktoriral v Angliji. Kot je dejal na enem od zadnjih TV-soočenj, je njegov spekter kar širok:

"Na koncu se je izkazalo, da je moj glavni interes ohranjanje slovenske kulturne dediščine. Kot prvi prvi soprog v zgodovini Slovenije bi imel to prednost, da bi lahko sam definiral, kaj naj ta vloga pravzaprav pomeni. Na prvem mestu je zanesljivo stati ob Nataši in jo podpirati v zasebnem življenju, tako kot do zdaj. Tako kot že 25 let."

Dodal je, da bi pri protokolarnih dogodkih sodeloval, kjer protokol to zahteva: "Tisto, kar bi lahko sam prispeval k izvrševanju njene predsedniške funkcije oziroma k dopolnjevanju, je ravno to – promocija slovenske kulturne dediščine. Promocija tega, kar smo v Sloveniji v preteklih generacijah že storili. Navsezadnje ne samo v tujini, ampak tudi doma. Malo premalo se zavedamo vsega bogastva, ki ga imamo pri nas."

Barbara Miklič Türk in Danilo Türk

Barbara Miklič Türk in Danilo Türk

Profimedia

Kakšna je funkcija prve dame?

Prve dame predstavljajo Slovenijo tako v tujini kot doma in predsednika države spremljajo ob obisku tujih delegacij v Sloveniji ali na uradnih obiskih v tujini, na prireditvah in drugih protokolarnih dogodkih. Od prve dame se pričakujejo dobre manire, splošna izobrazba, kultura vedenja, samozavest, primerna obleka, komunikacija, občutek za diplomacijo, uglajenost in znanje tujih jezikov.

Doslej smo imeli tri prve dame: Štefko Kučan, Barbaro Miklič Türk in Tanjo Pečar

Če se bosta prva dama ali soprog predsednice odločila, da bi želela biti več vpeta v opravljanje funkcije in bi se morala zaradi tega odpovedati svojima karierama, jima pripada mesečno nadomestilo v višini nekaj več kot 1.000 evrov bruto, okoli 800 evrov bruto dobijo za pokritje stroškov zaradi protokolarnih obveznosti. Edina, ki je funkcijo prve dame opravljala poklicno, je bila Barbara Miklič Türk.

 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije