R. K. | 18. 5. 2023, 09:28

Bomo Slovenci za vinjete še pred poletjem plačevali več? Obeta se občutna podražitev

Srdjan Živulovič/Bobo/fotomontaža

Vožnja po slovenskih avtocestah naj bi nas kmalu še dodatno udarila po žepu.

Dars se že dlje časa zavzema za višje cene vinjet, kar je pred kratkim padlo na plodna tla tudi na pristojnem ministrstvu. Predlog, da bi se cena vinjete podražila za 6,8 odstotka, so podprli in ga poslali v vladno medresorsko obravnavo. Pri Darsu naj bi si želeli, da bi cene dvignili še pred poletjem, poroča Delo.

Srdjan Živulovič/Bobo

"V Darsu smo ministrstvu za infrastrukturo predlagali prilagoditev cen vseh vrst vinjet, ne zgolj rasti cen življenjskih potrebščin, kot je, denimo, avtomatizem v Avstriji, ampak tudi stroškom načrtovanih investicij. Končna odločitev je v rokah vlade," so pojasnili in dodali, da so povišanje cen predlagali tudi prejšnja leta, a je vlada do zdaj njihove predloge vseskozi zavračala. 

Dražje vinjete bi zaračunavali že letošnjim turistom

Razlog, da so na ministrstvu letos predlog podprli, naj bi bila predvsem dolgoročna finančna vzdržnost Darsa in je po mnenju ministrstva v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov. Predlog je zdaj v postopku medresorske obravnave, so za omenjeni medij povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

Srdjan Živulovič/Bobo

Ker mora vlada predlog še potrditi, še ni znano, kdaj naj bi podražitve začele veljati, a neuradno naj bi si na Darsu prizadevali, da bi spremembe v veljavo stopile še pred poletno turistično sezono. Mogoča datuma, ko bi se to lahko zgodilo, sta 15. junij in 1. julij. Tako bi lahko dražje vinjete zaračunali turistom, ki prečkajo našo državo, Slovenci pa bi podražitev večinoma občutili šele ob nakupu vinjete za leto 2024, piše Delo.

Kakšne bi bile nove cene?

Če bo vlada predlagano povišanje cen potrdila, bi lahko nova cena letne vinjete namesto 110 evrov znašala 117 evrov, mesečna bi se s 30 povišala na 32 evrov, tedenska pa bi namesto 15 stala 16 evrov. Letna vinjeta za motorje bi namesto 55 stala nekaj manj kot 59 evrov, polletna bi se s 30 podražila na 32 evrov, tedenska pa bi bila za pol evra dražja in bi po novem stala 8 evrov.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Letna vinjeta za kombinirana vozila bi namesto 220 stala 235 evrov, za mesečno bi bilo treba namesto 60 odšteti 64 evrov, tedenska pa bi namesto 30 stala 32 evrov, navaja omenjeni medij.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk