Mariborski kuhar organizira dobrodelno božično večerjo za tiste, ki kljub redni zaposlitvi komajda preživijo

22. 12. 2024, 08:03 | Nika Vajnhandl
Deli

Govorili smo z Amirjem Suljićem, kuharjem iz Maribora, ki razume stisko tistih, ki se trudijo, a jim pogosto ne uspe imeti praznikov, kot jih vidimo v filmih.

Revščina je pogosto bližje, kot se zavedamo, in je prisotna tudi tam, kjer je morda ne bi pričakovali. V svetu, kjer življenjski stroški hitro naraščajo, lahko že redni prihodki postanejo nezadostni za kritje osnovnih potreb. Cene osnovnih dobrin se vzpenjajo, položnice postajajo vedno večje in pogosto tudi z redno plačo ni mogoče pokriti vsega. Vse več posameznikov se sooča z resničnostjo, kako krhka je meja med občutkom varnosti in negotovostjo. 

Tega se še kako zaveda tudi kuhar Amir Suljić iz Maribora, ki je iz prve roke opazil, kako finančne težave vse bolj pritiskajo na mnoge posameznike in družine. Želi pomagati tistim, ki kljub redni zaposlitvi komajda preživijo, še posebej pa tistim, ki si ne morejo privoščiti praznikov, kot jih opisujejo zgodbe o popolnem božiču: z darili in obilno večerjo. "Namesto da bom ta božič ležal na kavču in gledal božične filme, bom sam ustvaril božično pravljico," pravi.

kuhar Amir Suljić

Dobrodelni kuhar Amir Suljić

Aleksandra Saša Prelesnik

Dobrodelna božična večerja v Mariboru

Zato je Sujić sklenil organizirati posebno božično večerjo v restavraciji Parma (nekdanja gostilna Izletnik) za ljudi, ki kljub trdemu delu niso v položaju, da bi svojim najdražjim omogočili brezskrbne praznike. "To je večerja za tiste, ki si želijo pravega božiča, a jim finance ne omogočajo, da bi ga izkusili v vsej praznični toplini – darila, dobra hrana, vse to jim je morda dosegljivo samo preko televizijskih zaslonov. Vem, kako je: celo leto se boriš, čez mesec še nekako gre skozi, potem pa pride božič, ko nastanejo dodatni stroški zaradi daril, hrana v trgovinah je zelo draga ... tam med trgovskimi policami se čas kar malo ustavi. Veš, da bi mogel otrokom privoščiti kaj več, pa ne moreš," za Metropolitan pojasni Suljić.

Sneg in dež nad Slovenijo: spremljajte, kako se premikajo padavine

Njegov cilj je ustvariti trenutek miru in praznične radosti za tiste, ki so pogosto prezrti, a si prav tako zaslužijo občutek topline in povezanosti, ki jih prinašajo prazniki. "Na tej večerji ne bo nobenih razlik. Želim, da vsi vsaj za en večer občutijo toplino in radost praznikov, brez skrbi, ki jih prinašajo finančne omejitve," doda Suljić.

Dobrodelno večerjo je izvedel že lani. Lani je Suljić gostil okoli 60 ljudi, ki so s hvaležnostjo uživali v toplem obroku in prijetnem druženju. Odziv je bil zelo dober, "dosti je bilo jokanja", pove. Odziv ga le še bolj spodbudil, da nadaljuje s to plemenito gesto.

kuhar Amir Suljić

Kuhar Amir Suljić je dobrodelno božično večerjo pripravil že lani.

Nika Škrinjar/Maribor24

Zato bo Suljić letos poskrbel za kar 190 gostov, ki bodo na dobrodelno večerjo prišli z vabilom humanitarnega društva Ni-Lu, društva UP-ornik ali Društva prijateljev mladine Slovenije. Gostje bodo imeli okusno pojedino: čakali jih bosta dve vrsti juhe, glavna jed in sladica. "Količinsko bomo poskusili s hrano pretiravati – namerno, da lahko vsakemu gostu zapakiramo še nekaj hrane za domov," še pove Suljić.

Vse bo pripravljeno na najvišjem nivoju; natakarji bodo oblečeni v belo, mize bodo okrašene s svečami, kar bo ustvarilo posebno, svečano vzdušje, primerno za čarobnost prazničnega večera. Da bo izkušnja čim bolj prijetna za vse, bo organiziral dogodek v več skupinah – v eni skupini bo 60 ljudi – ki se bodo izmenjevale skozi večer. Vsak gost bo dobil tudi darilo.

kuhar Amir Suljić

Osebje bo ustvarilo posebno, svečano vzdušje, primerno za čarobnost prazničnega večera.

Nika Škrinjar/Maribor24

Dobrodelna večerja bo trajala ves 24. december. Kuhati bo Suljić začel že ob polnoči, potem pa bo delo v kuhinji prepustil drugim kuharjem, sam pa bo postregel vse goste in se z njimi spoznal.

kuhar Amir Suljić

Kuhati bo Suljić začel že ob polnoči, potem pa bo dodatno delo v kuhinji prepustil drugim kuharjem, sam pa bo postregel vse goste in se z njimi spoznal.

Nika Škrinjar/Maribor24

Suljić poudarja, da se med dobrodelno večerjo osredotoča le na to, da gostje doživijo prijeten večer – ne zanima ga, kdo so. Njegovo poslanstvo je zgolj, da jim ponudim prijeten obrok in vzdušje, v katerem se lahko sprostijo – in za trenutek pozabijo na vsakdanje skrbi. "Da ljudje, ki so pogosto na robu družbe, doživijo nekaj, kar je običajno rezervirano za tiste z več sredstvi," pravi.

božič darila drevesce

Gostje na dobrodelni večerji bodo prejeli tudi darila.

Nika Škrinjar/Maribor24

Dušite čebulo, kot to počnejo chefi: hitreje bo pripravljena in veliko bolj okusna bo (Gordon Ramsay priporoča)

Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"