L. PA. | 19. 6. 2024, 09:05

Bi morali v Ljubljani zaradi vse bolj perečega problema brezdomstva prepovedati uživanje alkohola na javnih površinah?

Tina Kosec/Bobo

Alkoholiki in zasvojenci, ki onesnažujejo, urinirajo in verbalno napadajo mimoidoče, bi se morali prilagoditi normam sprejemljivega mestnega življenja, je prepričan prebivalec Ljubljane.

Skoraj ne mine teden, ko na platformo Mestne občine Ljubljana Pobude meščanov, kamor prebivalci Ljubljane lahko zapisujejo svoja opažanja o življenju v mestu in predloge za izboljšave, ne prileti kakšna pripomba v zvezi z vse bolj perečim problemom brezdomstva v prestolnici.

Mestna občina je na očitke že večkrat odgovarjala, dejali so na primer, da problematiko nadzirajo in se trudijo z ukrepi za preprečevanje revščine, prav tako brezdomcem namenjajo denarno pomoč, napovedovali so tudi novo zavetišče za brezdomce.

Vendar meščani izboljšanja ne opažajo. Eden od njih je zdaj prišel na idejo, da bi lahko problematiko brezdomcev na javnih površinah vsaj malo zajezili z rigoroznim ukrepom: prepovedjo alkohola na javnih površinah.

"Zaradi nevzdržnih razmer glede brezdomcev 
in uživalcev drog in alkohola v Ambroževem parku in na trgu predlagam prepoved pitja alkohola na javnih površinah. S tem bi se omenjeni alkoholiki in zasvojenci, ki onesnažujejo, urinirajo in verbalno napadajo mimoidoče, bili prisiljeni prilagoditi normam sprejemljivega mestnega življenja, predvsem z vidika vseh nas, ki z otroki živimo v njihovi neposredni bližini. 

Podobne ureditve so v veljavi v Bruslju, Antwerpu ali Litvi," je zapisal.

Morda vas zanima tudi:

"Težav zaradi prekomernega pitja alkohola se zavedamo"

Pobudo je obravnaval oddelek za zdravje in socialno varstvo mestne občine Ljubljana. Kot že večkrat so tudi tokrat poudarili, da se težav zaradi prekomernega in tveganega pitja alkoholnih pijač zavedajo in svoje delovanje usmerjajo predvsem k preventivnim ukrepom na vseh nivojih in za različne ciljne skupine.

"Socialnovarstveni programi, ki jih mestna občina sofinancira, tako večinoma obsegajo preventivne aktivnosti, programe zmanjševanja škode ter programe zdravljenja. Za delo na področju preprečevanja škodljivih posledic prekomernega pitja alkoholnih pijač spodbujamo nove izvajalce in aktivnosti, saj je teh po naši oceni še vedno premalo," priznavajo.

Izvajajo tudi okrepljeno terensko delo, da bi prišli v stik z osebami, ki se zadržujejo na javnih površinah in se moteče vedejo. "Dodatno jim ponudimo svetovanje, pomoč pri urejanju dokumentov, spremstvo na razne institucije, izpolnjevanje različnih vlog, denimo za nujne bivalne enote ali za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev ter razdeljevanje higienskih pripomočkov."

A prepoved pitja alkohola na javnih površinah seveda ni v njihovi pristojnosti: ukrepe in načine omejevanja porabe alkohola ter ukrepe za preprečevanje škodljivih posledic rabe alkohola ureja Zakon o omejevanju porabe alkohola. Tovrstna prepoved bi, če bi stopila v veljavo, namreč seveda morala veljati za vse, ne le za moteče prebivalce prestolnice, kar pa je malo verjetno.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković