22. 5. 2022, 08:00 | Vir: STA

Če ljubite naravo, je danes vaš dan!

Bobo

Slovenci imamo to srečo, da živimo v eni najlepših držav na svetu. A za ohranitev naravnih lepot si moramo prizadevati še naprej. Kaj lahko storite vi?

Po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan biotske raznovrstnosti, ki letos poteka pod sloganom Gradimo skupno prihodnost za vse življenje na svetu

Čudovita Trenta.

Čudovita Trenta.

Bobo

Slovenija se uvršča med biotsko najbogatejša območja Evrope

V Sloveniji živi okrog 22.000 živalskih in 3500 rastlinskih vrst, med njimi je več kot 2000 vrst uvrščenih na rdeči seznam ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, zavarovanih pa je več kot 800 živalskih in več kot 300 rastlinskih vrst.

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti je priložnost za razmislek o tem, kako bi povečali razumevanje in ozaveščenost o vprašanjih biotske raznovrstnosti.

Globalni okvir bo sprejet na letošnjem zasedanju pogodbenic Konvencije ZN o biotski raznovrstnosti na Kitajskem. Dokument bo določal svetovne cilje za biotsko raznovrstnost do leta 2050 in bolj podrobne cilje do leta 2030.

Vsi nosimo odgovornost

Slovensko javnost o pomenu biodiverzitete že pet let osveščajo tudi partnerji pri projektu LIFE Naturaviva, Biodiverziteta - umetnost življenja.

Za ohranitev čebel, sadite rože.

Kot je ob predstavitvi dosežkov projekta poudarila njegova koordinatorica Maja Opalički Slabe z Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), se biodiverziteta nanaša na pestrost življenja na Zemlji. Omogoča nam preživetje, a zaradi naših pritiskov na okolje izginja. "Bitka še ni izgubljena in mi nosimo odgovornost, da biodiverziteto ohranjamo tudi za bodoče generacije," je povedala.

V okviru projekta je nastala tudi knjiga Neverjetna biodiverziteta Slovenije, katere namen je ljudem približati naravo in jim sporočiti, da je ohranjanje biodiverzitete dolžnost vsakega posameznika.

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec