16. 10. 2024, 12:23 | Vir: STA

S 4 milijoni evrov do sodobnega kreativnega centra: kaj lahko pričakujemo od novega kulturnega središča?

Vir foto: Mestna občina Celje

Po skoraj desetletju, ko je bila stavba prazna, je bilo v Kajuhovem domu včeraj znova živahno. 

 

Celjska občina danes pripravlja ulično zabavo Kajuhovega doma pred začetkom njegove prenove. Stari objekt bo tako še zadnjič zasvetil v povsem drugačni luči, po tem pa bo dom zaprl vrata in se bo začela obnova. V njem bo namreč prihodnje leto začel nastajati sodoben in urejen center ustvarjalnih skupnosti, so sporočili s celjske občine.

V prenovljenem domu se bodo po napovedi občine srečevali lokalna skupnost, kultura in sodobne ustvarjalne prakse. Po oceni celjske občine bo prenova, ki bo trajala približno leto dni, stala okoli štiri milijone evrov. Celjska občina je julija za enega svojih pomembnejših projektov, prenovo Kajuhovega doma, prejela pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki ji omogoča prijavo projekta v drugo fazo za pridobitev evropskih sredstev iz mehanizma CTN.

Kaj bodo dosegli s prenovo stavbe?

S prenovo prepoznavne celjske stavbe si želi občina ustvariti vsem dostopno kreativno stičišče, kjer bodo moč povezane in aktivne skupnosti gradili in utrjevali skozi ustvarjalnost, učenje, podjetnost, inovativnost in skupno druženje. Na občini želijo z vključevanjem bodočih uporabnikov graditi ustvarjalno in aktivno skupnost, ki izhaja iz neposrednih potreb in želja tistih, ki bodo v stavbi delali in ustvarjali, se družili, jo obiskovali ter v njej živeli in jo razvijali.

Želijo si, da stavba s prenovo odpre vrata živahni skupnosti, ki je v Celju že doma in odlično deluje, manjka ji le še skupen dom. Že v tem trenutku so po oceni občine prostori Kajuhovega doma namenjeni začasni rabi in različnim uporabnikom, ki stavbo aktivno pripravljajo na njeno pomembno bodočo vlogo v Celju, ko bodo v domu prostor dobili raznoliki ustvarjalci s področji kreativnih industrij, kulture in umetnosti, izobraževanja.

Prav tako bodo v domu ustvarjali tudi literati, arhitekti, oblikovalci, drugi ustvarjalni in podjetni posamezniki ter društva s področja ljubiteljske kulture, so še navedli na celjski občini. Objekt, v katerem bodo uredili center, je bil zgrajen leta 1924 kot Slomškov dom, v njem je bil tudi dijaški dom za zasebno dekliško šolo, ki je stala ob Vodnikovi cesti. Med letoma 1961 in 2014 je v njem delovala Srednja ekonomska šola Celje, leta 2016 je kratek čas služil kot namestitveni center za migrante, od takrat pa je bila stavba prazna.