R. K. | 12. 9. 2022, 10:51

Cene bencina se bodo ponovno spremenile. Bo dražji ali cenejši?

Bobo/fotomontaža

Pri znesku, ki ga bo treba odšteti za napolnjen 50-litrski rezervoar z bencinom, bomo vozniki od torka občutili opazno razliko. Bo tako tudi pri dizelskem gorivu?

Vlada bo v torek ponovno odločala o spremembah cen pogonskih goriv. V zadnjem 14-dnevnem obdobju je cena surove nafte na trgih precej nihala, evro pa se je v primerjavi z dolarjem ponovno oslabil. Tudi cena bencina se je v zadnjih dveh tednih gibala drugače kot cena dizla. Kakšne novosti lahko pričakujemo?

Bencin se bo po predvidevanjih pocenil

Čeprav je cena nafte na mediteranskih trgih pred dvema tednoma narasla, se bencin ni podražil. Regulirana cena je tako ostala na ravni 1,49 evra za liter, kar pomeni, da je bila po letošnjem marcu na najnižji ravni. Cene bencina so se zdaj na trgih še dodatno znižale. Vlada naj bi odpravila tudi dajatev za CO2, kar bi lahko regulirano ceno še dodatno znižalo, poročajo Finance.

Na podlagi tega ocenjujejo, da bi se lahko cena bencina v torek znižala za približno deset centov, liter bencina pa bi lahko stal približno toliko kot pred začetkom vojne v Ukrajini. Kot opozarjajo pri Financah, je to predvsem posledica odprave dajatev in preostalih specifik v formuli, s katero določajo najvišjo ceno. Opozarjajo še, da določanje regulirane cene otežujeta visoka nihanost cen in neznanke pri vladni spremembi.

Bobo

Tudi cena dizla bo za spoznanje cenejša

Čeprav povišanje cen goriv na mediteranskih trgih ni vplivalo na cene bencina, pa se je regulirana cena dizla pred dvema tednoma opazno zvišala. Za liter dizla je bilo tako treba odšteti 1, 767 evra, kar je skoraj 13 centov več kot pred tem. Kot opažajo pri Financah, cene dizla vztrajajo blizu ravni, ki so jo spremljali pred tedni. Na določanje najvišje prodajne cene bo po njihovi oceni vplival šibkejši evro.

Kljub temu pa bo po pričakovanjih tudi polnjenje rezervoarja z dizelskim gorivom po torku stalo nekoliko manj, na kar bo vplivala predvsem odprava okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida. Napovedujejo, da bo cena za liter dizelskega goriva 1,767 evra, s čimer bomo pri polnem 50-litrskem rezervoarju prihranili približno en evro.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk