25. 5. 2022, 16:28 | Vir: STA

Napovedal je eksperiment: česa se bo najprej lotila nova vlada?

Bobo

V predstavitvi programskih zasnov vlade izpostavili teme, kot so socialna pravičnost, solidarnost ter na znanju temelječa družba. 

Najprej se bodo lotili urejanja javnega zdravstvenega sistema ter draginje, ki jo bodo omejili do jeseni, je napovedal kandidat za mandatarja Robert Golob.

"Pred mesecem dni so se volivci jasno odločili, da si želijo živeti v normalni državi, kjer ne bodo vse čas v stiski in negotovosti, kaj prinaša naslednji dan," je dejal na izredni seji DZ, na kateri bodo poslanci odločali o njegovi kandidaturi za predsednika vlade.

Ljudje po njegovih besedah pričakujejo predvsem upanje na boljšo prihodnost, za kar si bo, kot je napovedal, tudi prizadeval.

Programski temelji prihodnje vlade

Kot je dejal, želijo socialno pravično, solidarno državo, ki bo temeljila na znanju. Kot temelj socialne države je izpostavil dostopen javni zdravstveni sistem. Napovedal je "eksperiment", po katerem se reform ne bodo lotili le na papirju, ampak bodo pripravili načrt stresnega testa za sistem javnega zdravstva, v katerem bodo ugotovili, kje so skrajne meje zdravstvenega sistema.

"Gre za zgodovinski eksperiment z jasnim namenom, kako zastaviti sistem, da ga bomo leta 2024 res reformiran, da bo zdržal naslednjih 20 let," je dejal Golob.

Druga pomembna tema, ki jo bodo naslovili, pa je draginja, tako prehranska kot energetska. Napovedal je, da bodo do jeseni našli vzroke za draginjo in jo omejili. Če bo treba tudi z regulacijo cen, a začeli bodo s prostovoljnimi dogovori z dobavitelji in trgovci, da bo "vsak prevzel del bremena".

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije