12. 7. 2024, 15:08 | Vir: STA

Ljubljana z novo prenovo: boljšo kakovost življenja obljubljajo na ulici ...

Bobo/Žiga Živulović

Obstoječa drevesa bodo ohranili. 

Mestna občina Ljubljana nadaljuje obnovo Čufarjeve ulice v središču mesta. Po lanski obnovi odseka med Miklošičevo in Resljevo cesto se je ta teden začela obnova še odseka med Resljevo cesto in Kotnikovo ulico. Dela bodo potekala predvidoma do septembra 2025.

Kot so danes sporočili z občine, prenova odseka predstavlja nadaljevanje rekonstrukcije te ulice, po videzu podobno, kot je urejena na odseku od Miklošičeve do Resljeve ceste. Vključuje nadgradnjo območja za pešce kot promenado, ki bo s prenovo infrastrukture izboljšala tako kakovost bivanja na območju kot varnost v prometu. Osrednji pas z urbano opremo in zasaditvijo bo namenjen uporabnikom prostora za posedanje in oddih, stranska pasova pa za prehajanje, pešce, kolesarje, intervencijo in dostavo oz. nadzorovan dostop z vozili z dovolilnicami prek potopnih stebričkov.

Obstoječa drevesa bodo ohranili. Najprej bodo sedem dreves z območja Čufarjeve ulice pri vrtcu presadili v korita in jih začasno namestili v okolico osnovne šole Toneta Čufarja. Ko bo prvi odsek prenovljen, bodo v nove sadilne jame presadili drevesa, ki trenutno rastejo v nadaljevanju proti Kotnikovi ulici, da bo vpliv na drevesa, ki jih presajajo, čim manjši. 

Ko bo prenovljen še drugi del Čufarjeve ulice, bodo tam zasadili drevesa iz korit. Zasadili bodo tudi več novih dreves in raznovrstno zelenje. Na prenovljeni ulici bosta tudi pitnik in pršilnik za osvežitev ob vročih poletnih dneh.

Bobo/Žiga Živulović

Območje bodo prekrili s črno-belim tlakom, namestili bodo ustrezno prometno signalizacijo in novo javno razsvetljavo ter izvedli nekaj dodatnih ukrepov in prilagoditev, so povedali na občini in dodali, da bodo sočasno z rekonstrukcijo v območju posega uredili tudi križišča, križanja in priključke, kjer bodo izvedli ukrepe za umirjanje prometa in izboljšanja dostopnosti tudi za osebe z oviranostmi. Postavili bodo več stojal za priklenitev koles in uredili območje za odlaganje odpadkov.

Pred vrtcem Ledina bodo uredili območje brez motornega prometa in ga opremili z igrivimi elementi urbane opreme: betonskimi terasami, večfunkcionalno betonsko površino za risanje s kredami in izvedbo prireditev ter razstav, lesene terase in stole, vodni element idr.

Dela bodo predvidoma potekala do septembra 2025. Dostop na območje bo omejen, morebitne zapore cest in javnih površin se bodo prilagajale izvedbi del. Načrt ureditve je izdelalo podjetje Krajinari, dela izvaja družba KPL. Vrednost projekta je nekaj manj kot 1,7 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, od česar delež občine znaša okoli 570.000 evrov, soinvestitorja pa sta še občinski javni podjetji Voka Snaga in Energetika Ljubljana.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca