A. B. | 25. 4. 2022, 14:36

Dan po volitvah Inštitut 8. marec pred državni zbor: kaj so napovedali?

Nika Kovač, antropologinja in direktorica Inštituta 8. marec

Igor Zaplatil

Politični aktivisti so izpolnili še zadnjo nalogo kampanje Gremo volit. "To so vrednote, za katere se bomo v Inštitutu še naprej borili – ne glede na oblast. Politika pa je pri tem lahko zaveznik ali nasprotnik."

Inštitut 8. marec s predsednico Niko Kovač na čelu je v državni zbor vročil podpise in predlog zakona proti škodljivim ukrepom oblasti. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve so zbrali 15.000 podpisov, v državni zbor pa so jih odnesli približno 10.000, ki so jih prejeli v zadnjem mesecu. Vložitev zakona z zbranimi podpisi je predstavljala še zadnje dejanje kampanje Gremo volit. 

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve so zbrali 15.000 podpisov, v državni zbor pa so jih odnesli približno 10.000, ki so jih prejeli v zadnjem mesecu. Vložitev zakona z zbranimi podpisi je predstavljala še zadnje dejanje kampanje Gremo volit.

Kot so zapisali v objavi na Facebooku je kampanja ustvarila močno skupnost, zaradi katere jim je uspelo narediti ta velik korak naprej. "To je bila kampanja ljudi. Ljudi, ki so šli na ulice mest in vasi, delili rože, zbirali podpise na upravnih enotah in se povezali v skupnost. Krasni ljudje so podpise zbirali povsod, od Lendave do Ilirske Bistrice, od Jesenic do Brežic in vsi so se odločili, da imajo moč. Moč, ki se kaže v zbranih podpisih in množični udeležbi na volitvah." 

S predlogom zakona, ki so ga danes vložili v državni zbor, želijo odpraviti enajst škodljivih zakonskih določb, ki jih je sprejela vlada Janeza Janša.

"Potreba po tem zakonu je nastala zaradi motnje v demokratičnem procesu v zadnjih dveh letih. S predlogom zakona odpravljamo novele, ki so jim nasprotovali stroka, naslovniki predpisov in širša javnost. Zakon vključuje onemogočanje vstopa podjetja Uber v Slovenijo, zmanjševanje vpliva lokalne politike v šolah in vrtcih, preprečevanje politizacije policije, omogočanje delo naravovarstvenim organizacijam, omejevanje ministra za kulturo pri samovoljnem podeljevanju javnih sredstev in drugo," je poudarila Kristina Krajnc, članica programskega odbora Inštituta.

Veliko navdušenje so izkazali tudi nad rekordno volilno udeležbo, ki je v Sloveniji nismo zabeležili že od leta 2000. Na svojem Instagramu so zapisali, da se bomo skupaj borili za boljše razmere. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inštitut 8. marec (@institut8.marec)

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije