Uredništvo | 23. 5. 2024, 16:37

Kandidat NSi za evropskega poslanca, ki je podpisal peticijo inštituta 8. marec, razburil Janeza Janšo

Žiga Živulovič jr./Bobo

Član Krščanskih demokratov, ki se poteguje za bruseljski stolček, podpira legalizacijo konoplje in uvedbo pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Župan občine Sveta Trojica David Klobasa, ki na listi NSi kandidira za evropske volitve je presenetil s svojimi osebnimi stališči, ki se v nekaterih pogledih precej razhajajo z uradnimi stališči stranke in bi jih prej prisodili politiku, ki pripada precej bolj liberalni ali levi stranki. Na to se je na omrežju X v svojem ciničnem slogu odzval prvak SDS Janez Janša, ki je zapisal, da se ustanovitelj Krščanskih demokratov Andrej Bajuk obrača v grobu. 

Za legalizacijo konoplje in evtanazije

Klobasa je Janšo očitno razburil, ko je med gostovanjem v podcastu Generacija EU na RTV Slovenija razkril, da zagovarja svobodno odločanje žensk o lastnem telesu in se je podpisal podpisal pod evropsko iniciativo My Voice, My Choice oziroma Moj glas, moja izbira, ki jo je sprožil Inštitut 8. marec in se zavzema za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti.

Z uradnimi stališči svoje stranke se razhaja tudi pri referendumskih vprašanjih o legalizaciji konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, podpira pa tudi priznanje Palestine in uvedbo sankcij proti Izraelu. Klobasa sicer na listi kandidatov za evropske poslance stranke NSi kandidira na tretjem mestu.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Članov zaradi drugačnih stališč ne izključujejo

Na to se je s tvitom odzval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je zapisal: "In ustanovitelj Nove Slovenije dr. Andrej Bajuk se obrača v grobu." Na Janševe besede se v NSi uradno niso odzvali, je pa po navedbah N1 iz vrst stranke mogoče neuradno slišati, da naj bi bil Janša "očitno živčen, saj mu stvari v stranki uhajajo iz rok"

Pri krščanskih demokratih sicer poudarjajo, da v njihovi stranki članov z drugačnim stališčem ne izključujejo. Predsednik stranke Matej Tonin je za navedeni medij povedal, da NSi aktivizma Nike Kovač ne podpira, saj da gre za politično obarvan aktivizem v podporo Golobovi vladi, podočje umetne prekinitve nosečnosti pa je po njegovi oceni v Sloveniji urejeno.

Borut Živulovič/Bobo

Odločali bodo volivci

Tonin je dejal tudi, da so v NSi proti uvedbi evtanazije in legalizaciji marihuane za rekreativno uporabo, a je poudaril, da je NSi demokratična stranka, ki ima več kot 8000 članov. Logično se mu zdi, da se vsi o vsem ne strinjajo, o tem, kdo jih bo zastopal v evropskem parlamentu pa bodo odločali volivci s svojim preferenčnim glasom, je med drugim dejall za N1.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković