J. Z. | 13. 11. 2022, 21:10

Slovenija z izvolitvijo Nataše Pirc Musar dobila prvo predsednico države

Bobo

Bitka je bila napeta do zadnjega dne kampanje, a po večini preštetih glasovnih je jasno, da se v predsedniško palačo seli ženska. 

Volilne komisije po državi so doslej preštele 99,99 odstotka vseh oddanih glasovnic, po delnih neuradnih rezultatih pa je Nataša Pirc Musar prejela 53,9 odstotka glasov, Anže Logar pa 46,1 odstotka glasov.

Uredništvo

Drugega kroga volitev se je po zadnjih neuradnih podatkih udeležilo 51,22 odstotka volivcev, ki so oddali 804.380 glasovnic. Veljavnih glasovnic je bilo 804.380, neveljavnih pa 8837. Izidi volitev danes še ne bodo dokončni in uradni. V ponedeljek bodo namreč izidom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 21. novembra pa še glasovnice iz tujine.

V prvem krogu predsedniških volitev se je pomerilo sedem kandidatov, največ glasov pa je prejel Anže Logar (skoraj 34 odstotkov). Sledila je Nataša Pirc Musar, ki jo je podprlo skoraj 27 odstotkov volivcev. Logar je ob rezultatih prvega kroga predsedniških volitev dejal: "Od današnjega dne naprej odločamo, kje bo Slovenija čez pet let." Medtem pa je Pirc Musarjeva ocenila, da bo drugi krog predvsem "spopad vrednot". 

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je zmagala v šestih volilnih enotah, medtem ko je njen protikandidat Anže Logar večino volivcev prepričal v dveh. Pirc Musar je najbolj prepričljivo zmagala v volilni enoti Ljubljana Center, Logar pa v volilni enoti Ptuj.

Pahor se po desetih letih poslavlja

Aktualni predsednik republike Borut Pahor letos končuje drugi mandat v predsedniški palači. Od nje se bo poslovil 23. decembra na slovesni primopredaji in zaprisegi. Po desetih letih s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu.

Obdobja v svojem življenju po dveh predsedniških mandatih se Pahor veseli. V svoji 32-letni karieri je vedno opravljal poklice z mandatom ljudi, "zdaj pa mogoče ne bo več tako, na to se bom moral navaditi", je povedal. 

Pahorjevo izjavo, da je zadovoljen s svojim mandatom in tudi s tem, da se ni toliko oglašal ob aktualnih in perečih zadevah, je Golob komentiral: "Mene nič ne moti, da se zadnji mesec oglaša, ampak če bi se prej toliko oglašal, kot se zdaj, bi bilo pa še boljše." Zmagovalca volitev pa bo v prihodnjih dneh povabil na pogovor. Po prešteti večini glasov pa je dejal, da je izvolitev Pirc Musarjeve dokaz, da si državljanke in državljani želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije, so sporočili z njegovega kabineta.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu