R.S. | 30. 8. 2024, 07:00

Turistična znamenitost, ki vzbuja veliko pozornosti: to je Dežela palčkov (FOTO)

Uredništvo

Slovenska vas je zaslovela zaradi zanimivih pravljičnih figur. 

Radeče je majhno mesto v vzhodni Sloveniji, ki je v zadnjih letih znano predvsem kot domači kraj nogometaša Benjamina Šeška. Veliko pozornosti vzbuja tudi zaradi zanimive turistične znamenitosti - Dežele palčkov. 

V vasi Jelovo v radeški občini je namreč na hribu več kot 500 palčkov. Če seštejemo še preostale pravljične figure in figure živali, jih je preko 2000. To je več kot samih prebivalcev Jelovega (150). V Jelovu najdemo Sneguljčice, Rdeče kapice, zajčke, ovce, bele labode ... Za njih skrbita domačina Marinka Zorec in Jože Vitasovič. Radeška občina jima je pred petimi leti podarila dodatnega palčka, ki upodablja kovaško dejavnost. 

Uredništvo

Na stotine palčkov in pravljičnih figur privabi številne obiskovalce iz celotne Slovenije, nekaj pa jih pride tudi iz tujine. Hudomušne palčke si posebej rade ogledajo družine z malimi otroki. Pravljične figure dobijo še lepšo podobo v prazničnih časih - Marinka Zorec in Jože Vitasovič jih aprila odeneta v velikonočno okrasje, jeseni dodata pisane buče, decembra pa raznolike luči.

Najdražji palček stane 260 evrov

Zaradi velikega števila obiskovalcev objekt varujejo z video nadzorom. Postavljena je tudi električna ograja. Par ima za to dober razlog - v preteklosti je že prišlo do tatvin dragocenih palčkov. Pred leti sta za ZON.si povedala, da njuni palčki stanejo med 40 in 130 evrov, imata pa celo palčka, za katerega sta odštela 260 evrov. 

Uredništvo

Za ogled Dežele palčkov ni vstopnine. Ogled je priporočen ob lepem vremenu. Dovoljeno je fotografiranje, prepovedano pa je hoditi čez električno ograjo. V bližini palčkov je nekaj lesenih klopi, kjer si lahko obiskovalci odpočijejo. 

Uredništvo
Uredništvo
Uredništvo
Uredništvo
Uredništvo
Uredništvo

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec