R.S. | 17. 9. 2024, 08:00

Slovenska pisateljica o sinu Janeku: "Njegovo srce je dobro in misli, da so takšna srca vseh ljudi"

Aleksandra Saša Prelesnik

Dragica Kraljič se trudi, da osebe s posebnimi potrebami ne bi bile potisnjene na rob družbe. 

Dragica Kraljič je pisateljica, magistrica znanosti s področja defektologije in mama Janeka, ki ima Downov sindrom. Pri založbi Primus je izdala tri knjige - Nisem kot drugi, Še vedno nisem kot drugi in Nikoli kot drugi. V svojih delih podrobno predstavi Downov sindrom, rutine in prigode s sinom, nesprejemanje oseb s posebnimi potrebami in modrosti, ki se jih je naučila skozi leta. Predvsem pa želi pomagati bralcem razumeti svet ljudi, ki imajo posebne potrebe. 

"Janek je fant z Downovim sindromom, rad ima svet in vse na njem. Njegovo srce je dobro in misli, da so takšna srca vseh ljudi. Jaz pa hodim naokoli malo bolj zadržano in previdno. Nimam Downovega sindroma in vem, da lahko vsak trenutek srečam ozko, hladno, vase zatrto srce. Jaz se znam v teh srečanjih obraniti bolečine zavrnitve. Preprosto naredim tudi svoje srce hladno in ozko. Janek tega ne zna," piše v svoji novi knjigi Nikoli kot drugi.

Kljub vsem težavam, ki jih prinese Downov sindrom, je Kraljičeva prepričana, da bi bilo njeno življenje brez Janeka mnogo manj smiselno in prazno. "Janek me je naučil predvsem to, da je zelo bogato življenje lahko čisto preprosto. Seveda ne bogastvo v materialnem smislu, temveč v čisto človeškem smislu. Naučil me je tudi, da vse kar človek naredi drugemu dobrega, se mu povrne. Nikoli se ne sme obupati, ker se morda že naslednji dan najde rešitev. Takšne izkušnje spet povrnejo moči," pove za Metropolitan.   

Aleksandra Saša Prelesnik

Želi si, da bi si ljudje iskreno želeli spoznati ljudi s posebnimi potrebami in se od njih naučili skromnosti, poštenosti in človečnosti. Prepričana je, da z zavračanjem oseb s posebnimi potrebami tudi sami sebe prikrajšamo za marsikatero dragoceno izkušnjo. "Nihče ne potrebuje posebne sposobnosti ali moči, da stopi tako ali drugače v stik z njimi, kadar prilika nanese. Nič drugega ni potrebno kot iskren nasmeh in preprost 'Dober dan' ali vprašanje 'kako ste'."

Naslovi njenih knjig niso naključni - Dragica Kraljič se nikoli ni počutila, da je "kot drugi". Za sabo ima težko življenjsko zgodbo, ki jo deli s svojimi bralci. Ne pozabi pa poudariti, da je ključno, kaj človek naredi s preizkušnjami, ki mu pridejo nasproti.  

Aleksandra Saša Prelesnik

Ni zgolj mama osebe s posebnimi potrebami

Čeprav s svojim pisanjem rada izobražuje ljudi, piše tudi za svoje dušo. Njena kolumna je vsak teden objavljena v reviji Jana. Bralci in bralke ji večkrat sporočijo, da se zaradi njenih zgodb lažje spopadejo s svojimi težavami. Tega se pisateljica izjemno razveseli. "Prav vsak človek, ki ga poznam ali ne, pa kdaj razmišlja o naju in morda najde kaj dobrega v mojih delih tudi zase, je zame neskončno pomemben."

Pisanje opisuje kot vrste terapijo, ki ji mnogokrat pomaga prebroditi kakšno stisko, obenem pa s pomočjo pisanja pride do novih uvidov. "Med pisanjem sem spoznala, da nisem samo mama otroka s posebnimi potrebami, temveč človek, ki ima prav zaradi njega možnost svet uvideti še na drug način in spoznati o sebi in svojih življenjskih močeh mnogo več in globlje."

Knjige Nisem kot drugi, Še vedno nisem kot drugi in Nikoli kot drugi lahko kupite na spletni strani založbe Primus

Aleksandra Saša Prelesnik

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca