STA/P.M. | 27. 2. 2023, 06:00

Prebivalci te slovenske doline bodo že kmalu pili boljšo vodo

Profimedia/fotomontaža

Ta bo prihajala izpod z vodnimi viri bogate planine, vsa potrebna dela so skoraj pri koncu.

Šest občin Spodnje Savinjske doline skupaj gradi več kot 12 kilometrov novega vodovodnega omrežja. Projekt se je začel z načrtovanjem investicije v letu 2019, gradnja se je začela leta 2021, zaključek pa je načrtovan v tem letu. V teh dneh so zaključili gradbena dela na podsklopu Zaplanina-Vransko. Zgradili so novo vodno zajetje in objekt za pripravo pitne vode. 

Pomemben prispevek k dodatni stabilnosti oskrbe

Na zajetju v Zaplanini je izdatnost vodnega vira 15 litrov na sekundo, kar bo pomemben prispevek k dodatni stabilnosti oskrbe s pitno vodo v celotni Spodnji Savinjski dolini. Vodni vir je na nadmorski višini 750 metrov, 200 metrov nižje pa je zgrajen objekt za pripravo in dezinfekcijo vode. Od tam naprej pa je položen nov cevovod do vodohrana na Vranskem v dolžini šest kilometrov.

Po besedah direktorja Javnega komunalnega podjetja Žalec Janeza Primožiča gre za pomemben vodni vir izpod Čemšeniške planine.

Tudi na preostalih dveh podsklopih se dela bližajo h koncu. Kot je povedal vodja projekta Aleksander Žolnir iz občine Žalec, se na objektih v vseh treh podsklopih izvajajo zaključna dela na prečrpališčih oziroma rezervoarjih. 

Spomladi še ureditev okolice

Računajo, da bodo vsa dela vključno s projektno dokumentacijo končana v pogodbenem roku, kar pomeni do konca letošnjega aprila. Če bi prišlo do nenačrtovanih težav, se bo časovnica podaljšala do konca maja, je še dejal Žolnir.

Simbolična fotografija.

Simbolična fotografija.

Profimedia

Operacija Oskrba s pitno vodo v Savinjski regiji - prvi sklop je vreden skoraj 3,6 milijona evrov brez davka na dodano vrednost ter je vključena v dogovor za razvoj Savinjske razvojne regije, ki sta ga sklenila tedanje ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in razvojni svet Savinjske razvojne regije. Operacijo v 73 odstotkih sofinancira EU iz sredstev kohezijskega sklada in državnega proračuna.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije