N. V. | 12. 9. 2022, 10:01

Družina, ki kupuje po načelu, 'kar je dražje, je boljše', prihrani tudi do 1400 evrov na leto

Profimedia

V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. Nižja cena pa ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti izdelka.

Rezultati zadnje raziskave Zveze potrošnikov Slovenije dokazujejo, da lahko z izbiro cenejših, a kakovostnih izdelkov veliko prihranimo. Le vedeti moramo, katere izbrati.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so izračunali, da lahko štiričlanska družina (dva odrasla in dva najstnika) z informirano izbiro prihrani več kot 1400 evrov na leto.

Pri izračunu so upoštevali rezultate testov dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta ter med izdelki vsaj dobre kakovosti izbrali najcenejšega namesto najdražjega glede na aktualne cene.

Nižja cena ne pomeni nujno slabše kakovosti

Nižja cena ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti izdelka, poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, le vedeti moramo, kaj izbrati ... Nobene potrebe ni, da v potrošnikovi košarici pristanejo "ceneni" izdelki, takšni, pri katerih so zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

Za ilustracijo so predstavili primer navadnega jogurta. Slovenci lahko izbiramo med kakovostnimi jogurti, saj sta na testu navadnega jogurta dva izdelka prejela oceno zelo dobro, preostali (18) pa oceno dobro. Razpon cen je izjemno velik – za kilogram lahko odštejemo od 1,39 do 4,40 evra, to pomeni, da za lonček najcenejšega (ocena zelo dobro – 81/100) plačamo 25 centov, za lonček najdražjega (ocena dobro – 74/100) pa kar 66 centov. Razlika med najcenejšim in najdražjim je kar 3 evre na kilogram. Če vsak član gospodinjstva poje 6 jogurtov na teden, lahko 4-članska družina na mesec prihrani do 57 evrov, na leto pa kar do 681 evrov.

Zveza potrošnikov Slovenije

Na podoben način so izračunali tudi prihranke na primeru preostalih testov. Preverite jih lahko na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije. Če seštejemo vse navedene prihranke, lahko z informiranim nakupom le petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) 4-članska družina prihrani več kot 1400 evrov na leto. In to ne na račun slabše kakovosti!

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk