N. Vo. | 17. 7. 2024, 14:22

Grozljive posledice: 15-letnik z električnim skirojem s polno hitrostjo v avto ("Pokažite fotografije otrokom!")

Facebook Vilinski Simboli - uradna stran

Električni skiroji so v zandjih letih postali priljubljeno prevozno sredstvo predvsem v mestih. So hitri, tihi, enostavni za parkiranje in okolju prijazni. Na žalost pa so velikokrat tudi povzročitelji prometnih nesreč.

Univerzitetni klinični center Ljubljana je letos do 15. julija obravnaval že 165 poškodovancev zaradi padca z električnim skirojem. Zaradi teh skrb vzbujajočih številk so se odločili deliti zgodbo ženske, ki je bila pred dnevi udeležena v prometni nesreči z mladoletnim voznikom električnega skiroja. K sreči se je nesreča končala le z lažjimi poškodbami, čeprav pogosto ni tako.

Prometna nesreča, ki bi se lahko končala tragično

Na družbenem omrežju Facebook je ženska delila pretresljivo izkušnjo, ki se je zgodila med njeno vožnjo na pošto. Povedala je, da je 15-letnik z električnim skirojem, brez čelade in s polno hitrostjo prečkal glavno cesto iz stranske ulice. Trk je bil neizogiben in fant je negibno obležal na tleh, okoli njegove glave pa se je širila luža krvi.

Gospa je hitro poklicala številko 112 in ostala v stiku z reševalci do njihovega prihoda. Kmalu so na kraj nesreče prišli tudi policisti in gasilci, ki so hitro in učinkovito poskrbeli za vse potrebne ukrepe. Fant je bil oskrbljen in prepeljan v bolnišnico, kjer so ga obdržali na opazovanju. Kljub šoku se je pozneje izkazalo, da bo z mladeničem vse v redu.

Ob tem dogodku je udeleženka izrazila globoko hvaležnost vsem, ki so pomagali, ter poudarila pomen človečnosti, empatije in strokovnosti, ki so jo izkazali reševalci in policisti. Prav tako je pohvalila mamo fanta za njeno razumevanje in spoštljivost, kar je v teh situacijah redkost.

facebook Vilinski Simboli - uradna stran

Povečanje števila nesreč s skiroji

Statistika UKC Ljubljana razkriva, da je letos število nesreč s skiroji močno naraslo. Po podatkih do 15. julija 2024 so v urgentnem kirurškem bloku obravnavali že 165 poškodovancev zaradi padca s skirojem. Takšno povečanje kaže na nujnost ukrepov za povečanje varnosti.

Univerzitetni klinični center Ljubljana znova poziva vse voznike skirojev, naj bodo v prometu izjemno previdni in nikoli ne vozijo brez čelade. Skiroji so sicer priročna prevozna sredstva, vendar jih je treba uporabljati odgovorno, kar vključuje tudi izobraževanje mladih o varni vožnji.

Profimedia

"Opozorite otroke. Povejte jim, kaj se je zgodilo, in jim pokažite slike, da jih pretresejo. Le tako lahko zmanjšamo število nesreč in zagotovimo varnost na cestah," je zaključila gospa v svojem zapisu.

Pravila za varno vožnjo z električnimi skiroji

Strokovnjaki svetujejo naslednje varnostne ukrepe za vožnjo skiroja:

Uporaba zaščitne čelade: Zmanjša tveganje za hude poškodbe glave.
Sledenje prometnim pravilom: Upoštevanje semaforjev, znakov in smeri vožnje.
Omejitev hitrosti: Prilagojena hitrost glede na prometne razmere.
Vidnost: Nosite svetla oblačila in uporabljajte luči, zlasti ponoči.
Redni pregledi skiroja: Preverite delovanje zavor, stanje koles in baterije.

Profimedia

UKC Ljubljana poudarja, da tovrstne nesreče prepogosto povzročajo hude poškodbe, ki bi se jim lahko izognili z ustrezno uporabo zaščitne opreme in večjo pazljivostjo v prometu.

Varnost v prometu je odgovornost vseh udeležencev - tako voznikov kot pešcev. Z večjo previdnostjo in spoštovanjem pravil lahko zmanjšamo število nesreč in zagotovimo varnejše ceste za vse.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja