K. Ž. | 25. 9. 2024, 07:36

Le kaj si o nas zdaj mislijo Avstrijci? Stojmenova Duh z modro lučjo po njihovi cesti, kazni pa se strogo izogiba (a to je zgolj začetek farse)

Borut Živulović/Bobo

Da ministrica za digitalno preobrazbo ne bi zamudila svojega leta, je voznik službenega vozila prižgal modre luči ter se tako izognil gneči. Ko je prišla pričakovana kazen, pa je ministrstvo od veleposlaništva na Dunaju zahtevalo, naj ta "izgine".

Ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh se je 26. maja mudilo v Ženevo. Pri vožnji na dunajsko letališče pa je voznik službenega vozila storil prekršek, ujel ga je namreč radar. Zaradi tega je avstrijska policija na ministrstvo junija poslala poziv, naj jim posreduje podatke, kdo je bil takrat za volanom.

Namesto da bi ministrstvo sodelovalo in posredovale vse potrebne podatke, je slovenskemu veleposlaništvu na Dunaju poslalo dopis. V njem je pozvalo, naj veleposlaništvo avstrijske organe prosi, naj odstopijo od pregona oziroma kaznovanja voznika. Svojo prošnjo s utemeljili z razlago, da je službeno ministrstvo obtičalo v koloni. Da Stojmenova Duh ne bi zamudila na letališče, je moral voznik prižgati modre luči.

Bobo

A tukaj se zgodba precej zatakne, saj prižig modrih dovoljeno zgolj, kadar je slovensko vozilo vključeno v tujo varovano kolono. Slovenski veleposlanik Aleksander Geržina je ministrstvu odgovoril tudi, da takšna uporaba modrih luči ni dovoljena niti v Sloveniji, v tujini pa jih slovenska vozila sploh ne bi smela uporabljati, navaja N1.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je medtem pozvalo ministrstvo za digitalno preobrazbo, naj z vidika ugleda RS kazen poravna.

Vsi krivi, samo ona ne

Kot pričakovano, se ministrica brani, da na ministrstvu niso storili nič narobe. Krivdo tam tako prelagajo na Generalno policijsko upravo in na tamkajšnji Center za varovanje in zaščito (CVZ), ki je prejel dopis naslovljen na veleposlaništvo na Dunaju. "Zaposleni na ministrstvu so ravnali v skladu z ustaljenim protokolom sodelovanja s Centrom za varovanje in zaščito. Voznik je modre luči v dani situaciji (daljši zastoj) vklopil šele po posvetovanju z inšpektorjem tega centra, ki mu je tako ravnanje svetoval," so pojasnili na ministrstvu.

CVZ pa je medtem že zavrnil trditve ministrstva ter pojasnil, da je inšpektor centra obvestil voznika, da je uporaba modrih luči nedovoljena in da mora v primeru, da se za to odloči, odgovornost prevzeti nase.

V nadaljevanju N1 še navaja, da naj bi voznik, ki vozi Stojmenovo Duh, večkrat uporabil modre luči tudi v Sloveniji. Ministrstvo z digitalno preobrazbo sicer še trdi, da je voznik, ki je vozil službeno vozilo, avgusta letos avstrijskim organom posredoval vse potrebne informacije, a doslej naj ne bi bilo ugotovljenih nepravilnost.

Novo na Metroplay: "Mislim, da se s pomočjo humorja stvari prej rahljajo kot pa zaostrujejo." | Alenka Marinič