N. V. | 2. 6. 2023, 12:33

Enaki izdelki pri nas za polovico dražji kot v Italiji – vlada bo ukrepala

Profimedia

Bomo visokim cenam končno pomahali v slovo?

Novinarji medija 24ur so se odpravili po nakupih v Italijo. Ugotovili so, da je hruškov sok pri nas dražji za polovico, enake testenine – a pri nas dražje za skoraj 40 centov, enako olje na naših policah za skoraj 70 odstotkov dražje kot čez mejo, celo identična gazirana voda – v Italiji zanjo plačujejo 30 centov manj. Za enako tuno pa plačujemo Slovenci skoraj dva evra več. In celoten nakup? Pri nas za več kot polovico dražji kot pri zahodnih sosedih.

Vlada bo ukrepala

Premier Robert Golob je dejal, da bodo temeljito preverili vsak člen prodajne verige od kmeta do police. Kmetje, predelovalci in trgovci bodo en mesec zbirali podatke in jih morali poslati na posebno aplikacijo.

Prve podatke o cenah za julij bodo morali poslati avgusta, ukrep pa bo trajal za zdaj šest mesecev. Nad tem bo bdela tudi inšpekcija.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Vlada bo opravila pregled nad cenami v celotni prehranski verigi. Nadzorovali bodo, kaj se dogaja s cenami pšenice, mesa, mleka, jajc. Od živilskih proizvodov še cene moke, kruha, jogurta, sira, jabolk, banan, limon, solate, krompirja, čebule, korenja.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Dejan Židan pravi, da je takšno spremljanje zelo pomembno, saj izkušnje iz tujine kažejo, da se marsikdo začne preventivno obnašati. Meni, da lahko kmalu pričakujemo, da bodo nekateri znižali cene v trgovinah.

Kakšne so trenutne cene v slovenskih trgovinah?

Statistični urad Republike Slovenije je izračunal, da se je hrana od marca lani do marca letos podražila za 15,8 odstotka. Recimo, kruh se je v enem letu podražil za 17,2 odstotka. Kilogram polbelega hlebca v eni izmed slovenskih prodajaln trenutno stane 2,89 evra.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec