K. R. | 26. 7. 2024, 14:26

Slovenija kot ena prvih držav na svetu izdala posebno obveznico, ki deluje na podlagi napredne tehnologije

Profimedia

Na finančnem ministrstvu so transakcijo opisali kot prelomno in prvo med državami EU.

Slovenija je postala ena prvih držav z izdajo obveznice na tehnologiji razpršenih evidenc, so sporočili z Ministrstva za finance, kjer so dogodek opisali kot prelomno transakcijo, ki je prva tovrstna izdaja države članice Evropske unije in nasploh ena prvih takšnih izdaj katere od držav na svetu.

Profimedia

Obveznica izdana v okviru programa ECB

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Slovenija svojo prvo obveznico na tehnologiji razpršenih evidenc (angleško Distributed Ledger Technology - DLT) izdala 25. julija 2024, izdana pa je bila v okviru poskusnega programa Evropske centralne banke (ECB) za poravnavo poslov z vrednostnimi papirji s centralnobančnim denarjem. 

Pojasnili so, da je bila za denarni del poravnave uporabljena  DLT rešitev francoske centralne banke Banque de France (BdF), imenovana DL3S (angleško Distributed Ledger for Securities Settlement System), banka BNP Paribas pa je delovala kot organizator izdaje in upravljavec DLT tokenizacijske platforme Neobonds, ki deluje na programskem jeziku DAML (angleško Digital Asset Modelling Language) na zasebni in zaprti tehnologiji razpršenih evidenc Canton.

Na podlagi podobne tehnologije deluje tudi bitcoin.

Na podlagi podobne tehnologije deluje tudi bitcoin.

Profimedia

Tehnologija DLT - med najbolj znanimi primeri je blockchain oziroma veriženje blokov, na podlagi katerega deluje bitcoin - sicer omogoča varen način izvajanja in beleženja prenosov digitalnega premoženja brez centralnega organa. DLT deluje tako, da si več deležnikov v računalniškem omrežju med seboj deli in sinhronizira kopije evidenc.

Pričakujejo, da se bo pomen te tehnologije povečal

Digitalna obveznica Republike Slovenije je bila izdana z nominalno vrednostjo 30 milijonov evrov, kuponom v višini 3,65 odstotka in datumom končne zapadlosti 25. novembra 2024. 

Profimedia

V sporočilu za javnost so zapisali še, da si Republika Slovenija prizadeva za uvedbo novih tehnologij pri upravljanju dolga države in na splošno na finančnem trgu, tovrstne izdaje in eksperimenti s tokeniziranim centralnobančnim denarjem pa predstavljajo pomembno stopnico k večji preglednosti in učinkovitosti finančnih trgov s širšo uporabo tovrstne tehnologije.

Čeprav je trenutno na finančnih trgih razširjenost take tehnologije majhna glede na vrednost izdaj in/ali trgovanja, na ministrstvu pričakujejo, da se bo pomen tehnologije razpršenih evidenc v naslednjih letih znatno povečal.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil