A. B. | 7. 1. 2023, 07:00

V času pomanjkanja zdravil lahko ta naročite tudi prek spleta ... a tega nikakor ne počnite

Profimedia

Pojavlja se vse več lažnih spletnih strani, ki oglašujejo svoja zdravila, a bodite previdni. Z nakupom zdravil prek nepreverjenih spletnih strani ogrožate svoje zdravje ali življenje, poudarjajo na Fursu. Preverite, za katere spletne strani gre. 

Na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) opozarjajo, da se pojavlja vse več nepreverjenih in lažnih spletnih strani, ki se ukvarjajo s prodajo zdravil. "V zadnjem času opažamo porast poštnih pošiljk naročenih prek nepreverjenih spletnih strani in običajno prejetih iz tretjih držav, ki vsebujejo zdravila ali prehranska dopolnila," so zapisali na Finančni upravi in opisali, da gre predvsem za zdravila iz Indije, ki v Sloveniji nimajo dovoljenja za prodajo. Opozarjajo, da morajo biti uporabniki spleta previdni predvsem zato, ker so lahko zdravila za njihovo zdravje izjemno škodljiva. 

Profimedia

Potencialno zdravju škodljive spletne strani

Spletne strani se izdajajo za slovenske ali hrvaške, kar lahko zasledimo v njihovih spletnih ali URL naslovih. Zavajajoče tudi poudarjajo, da poslujejo z veljavnim dovoljenjem za prodajo na slovenskem trgu.

Kako jih prepoznate? Po navadi jih lahko prepoznate prek šibkih slovenskih zapisov, po navadi prevedenimi s pomočjo zastarelega prevajalnika, kontakt z njimi vam omogočajo le prek spletnega obrazca ali telefonske številke, ki ni uveljavljena s strani slovenskega operaterja. Previdni bodite tudi pri tem, ali so navedeni podatki podjetja (ime podjetja, naslov podjetja, davčna številka ... 

Trenutno najpogostejše spletne strani: lekarnaslovenija24.com; slovenijalekarna24.com; lekarnaslovenija247.com; lekarna-slovenija.com; specialnostfarmacija.com; lekarnaslovenija.com; slolekarna.com; slovenijalekarna.com; lekarnaslo.com; erekcija.si; pillole-erezione.net; kamagra-slo.si; tablete-za-erekcijo.si; erezioneora.it; kamagra.tv; kamagra.com.hr; kamagra.eco; potencija.hr; kamagra-gel.hr; kamagra-prodaja.hr; erekcija.hr; tablete-za-potenciju.hr; tabletezapotenciju.com; kamagra-gel-slovenija.com; kamagra-hitra-dostava.com; kamagra-viagra-cialis.biz; kamagra-geli.com, kamagra-gel-slovenija.com

Zakaj ne kupujte prek spleta? 

Svoje zdravje postavite na prvo mesto. Ne le da so zdravila mnogokrat poslana iz Indije, temveč do vas ne bodo nikoli prišla, saj slovenska zakonodaja ne dovoljuje uvoza zdravil posameznikov, uvoz je dovoljen le imetnikom dovoljenja za proizvodnjo zdravil. To pomeni, da boste za zdravila plačali, a jih ne boste nikoli prejeli, saj bodo na carini usmerjena nazaj do pošiljatelja. 

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec