11. 9. 2022, 17:46 | Vir: STA

Ganljive besede, s katerimi se je Borut Pahor poklonil pokojni britanski kraljici

STA

Svet se poslavlja od britanske monarhinje, ki je Veliki Britaniji vladala kar 70 let. Tudi v Sloveniji so odprli žalno knjigo, v katero številni vidni Slovenci zapisujejo svoje spomine na žensko, ki je zaznamovala svet. 

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor se je vpisal v žalno knjigo, odprto v spomin na kraljico Elizabeto II. "Vsi čutimo praznino ob izgubi nekoga, ki je vse od povojnega časa in do danes poosebljal v tem nemirnem in spreminjajočem se svetu neko stabilnost, trdnost in vlival zaupanje," je povedal.
 
Čeprav je kraljica Elizabeta II. vodila Združeno kraljestvo in države Commonwealtha, je po njegovih besedah "na nek način pripadala vsem na svetu", so sporočili iz njegovega urada. Pahor je dodal še: "Pogrešali jo bomo."

V žalno knjigo se je vpisala tudi veleposlanica Združenega kraljestva Tiffany Sadler, ki je ocenila, da je sedaj čas za žalovanje za vse v Veliki Britaniji, državah Commonwealtha in mnogih drugih krajih na svetu. "A v teh žalostnih časih je čudovito prejeti toliko sporočil podpore ljudi v Sloveniji," je dejala.

Pahor je ob tem spomnil, da je izrekel tudi svoje najboljše želje novemu kralju "z željo, da bi ob vladanju čutil zadoščenje", priporočil pa se je tudi za dobro sodelovanje.

Pogreb kraljice Elizabete II., ki se je v četrtek poslovila v starosti 96 let po več kot 70 letih vladavine, bo 19. septembra v Westminstrski opatiji v Londonu.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije