Ksenja Žnidaršič | 1. 9. 2024, 09:00

V Sloveniji in na Hrvaškem brezplačno, medtem ko je ponekod v tujini plačljivo

Žiga Živulović Jr./Bobo

V Sloveniji število reševanj v gorah in na težko dostopnih terenih vsako leto narašča, letos so do 18. avgusta gorski reševalci posredovali 402-krat.

Obiskovanje hribov in gora v Sloveniji postaja vse bolj priljubljeno tako pri Slovencih kot pri turistih. A čeprav številne pristojne institucije in organizacije večkrat svarijo pred obiskom gora v primeru slabega vremena ali telesne nepripravljenosti, pa se številni pohodniki še vedno požvižgajo na opozorila in se na lastno pest odpravijo v hribe oziroma gore. V takšnih primerih lahko pogosteje pride do nesreč, ki so bodisi posledica malomarnosti pohodnika bodisi posledica nepripravljenosti na vremenske razmere. Takrat morajo posredovati reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), kar pa zagotovo ni lahek zalogaj, kadar gre za težko dostopne terene.

Gorska reševalna zveza Slovenije

Vse več reševanj v gorah

Na GRZS so pojasnili, da število reševanj v gorah in na težko dostopnih terenih vsako leto narašča, ta trend opazujejo že zadnjih deset let, vsako leto pa se soočajo z rekordnim številom nesreč. "To rast pripisujemo večjemu številu obiska gora. Glede na okoliščine nesreč še vedno prevladujejo nesreče zaradi zdrsa, nepoznavanja terena in telesne nepripravljenost," so razložili ter dodali, da točen vzrok nesreč ugotovijo pristojne službe, kot je policija. Obenem prevladujejo tudi reševanja nepoškodovanih, ki na primer omagajo ali zaidejo, in lažje poškodovanih.

Žiga Živulović Jr./Bobo

V osmih mesecih posredovali 402-krat

"Letos smo od 1.1.2024 do 18.8.2024 posredovali 402-krat. Od tega je GRS Tolmin, ki je eno izmed najbolj obremenjenih gorsko reševalnih društev v Sloveniji z največ intervencijami, posredoval 59-krat. Število posredovanj je primerljivo s preteklimi sezonami, lani je bilo v istem obdobju sicer nekaj več nesreč – 437."

Med drugim so še izpostavili, da bo letos število nesreč verjetno ponovno rekordno, saj je lansko poletje sovpadalo s poplavami, kar je posledično vplivalo na število obiskovalcev. "Letos bo obisk verjetno večji, z obiskom pa se veča tudi število nesreč," so prepričani.

GRZS zagotavlja reševanje v gorah in na težko dostopnih terenih brezplačno, GRZS ne zaračunava stroškov reševanja in je financirana s strani URSZR in FIHO.

Ponekod v tujini gorsko reševanje plačljivo

Kot že omenjeno, je reševanje v gorah in na težko dostopnih terenih v Sloveniji brezplačno. Podobno velja tudi za Hrvaško, kjer so vsa gorska reševanja tako za hrvaške kot tudi za tuje državljane brezplačna, navaja STA. Drugače je pri sosednji Avstriji, kjer zakon o socialni varnosti določa, da se stroški reševanja in prevoza v dolino v primeru nesreč med turističnim ali športnim udejstvovanjem ne povrnejo. V kolikor je bilo reševanje nujno, pa se ti stroški pokrijejo iz javnih sredstev.

PU Kranj

V Italiji je treba v večini dežel za reševanje v gorah doplačati, v Nemčiji pa imajo tri vrste reševanja, ki imajo drugačno kritje stroškov. V kolikor gre za reševanje, stroške le tega krije državna zavarovalnica. V primeru nenujnega reševanja, se stroški delijo. Stroške reševanja iz zagat, ki je vse pogostejši primer posredovanja v gorah, pa mora kriti pohodnik sam.

Plačljivo gorsko reševanje pomeni tudi manj gorskih nesreč

Po mnenju GRZS se v primeru zaračunavanja stroškov intervencij za domače obiskovalce gora število nesreč ne bi bistveno spremenilo. "Nekateri bi se verjetno vedli bolj odgovorno, obstaja pa tudi nevarnost, da nekateri, ki zavarovanja ne bi imeli, morda na pomoč ne bi poklicali in bi bile posledice nesreč zato še hujše," so dejali.

Drugače bi veljalo v primerih tujih obiskovalcev, saj bi se marsikateri tuji turist na turo verjetno bolje pripravil in tudi izbral primernejši cilj ali najel gorskega vodnika, za reševanje v gorah pa bi se ustrezno zavaroval, so prepričani.

Za zaključek so poudarili, da si gorski reševalci želijo, da bi bilo nesreč s tragičnim koncem čim manj. "Žal se bodo nesreče zmeraj dogajale, še posebej v gorah, kjer se vedno lahko zgodi kaj nepredvidljivega, na kar še tako dobro pripravljeni pohodniki ne morejo vplivati. Lahko pa s preventivo preprečimo marsikatero nesrečo, ki bi se zgodila zaradi nepripravljenosti ali neprimerne opreme."

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac