R.S. | 20. 10. 2022, 14:54 | Vir: STA

Gostincem in turističnim delavcem je prekipelo. Se obeta stavka?

Bobo

"To ni samo sramota, to je kršitev osnovnih človekovih pravic. Takšne plače ustvarjajo revščino zaposlenih in revne bodoče upokojence," je bila odločna Breda Črnec.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) so izpostavili problematiko nizkih plač, pomanjkanja kadra, težkih pogojev dela in kršitev delovne zakonodaje v panogi. Zaradi slabih razmer so sprožili peticijo Za boljše plače in boljše delovne pogoje ter napovedali stopnjevanje aktivnosti. Pripravljeni so tudi stavkati.

Takšne plače ustvarjajo revščino

Generalna sekretarka SGIT Breda Črnčec je izpostavila "sramotno nizke plače". Kot je pojasnila, je najnižja osnovna bruto plača v dejavnosti 529 evrov bruto, povprečna plača pa je lani znašala 1330,27 evra bruto in s tem le 67 odstotkov povprečne plače v gospodarstvu.

"To ni samo sramota, to je kršitev osnovnih človekovih pravic. Takšne plače ustvarjajo revščino zaposlenih in revne bodoče upokojence," je bila odločna.

Sindikat se s predstavniki sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije ter Turistično gostinske zbornice Slovenije pogaja o dvigu plač in kolektivni pogodbi dejavnosti, ker se aktualna izteče konec leta, a za zdaj brez uspeha. Po besedah Črnčečeve zahtevajo zvišanje I. tarifnega razreda s 529 evrov bruto na raven minimalne plače, ki je letos pri 1074,43 evra bruto, ter zvišanje povračila stroškov prevoza na delo in prehrane skladno z veljavno uredbo.

Profimedia

Delodajalci se ne strinjajo z nobeno od zahtev, čeprav z izjemo koronskega leta 2020 beležijo rast prihodkov in dobička, je bila kritična sindikalistka. "Medtem ko so se številni zaposleni že znašli na pragu revščine, je turizem lani ustvaril 1,57 milijarde evrov prometa in 45 milijonov evrov čistega dobička," je izpostavila.

Zaradi stanja v panogi so se v SGIT obrnili na gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je za torek sklical sestanek z obema stranema. Tokrat ne nameravajo odnehati, je napovedala Črnčečeva, ne izključujejo niti stavke.

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec