K. Ž. | 21. 8. 2024, 07:00

V zapostavljeni slovenski občini se je pojavila čudovita poslikava: veste, kaj simbolizira? (Je edina na svetu!)

Občina Hrastnik/Facebook

Občino Hrastnik krasi nova poslikava, ki ima čudovit pomen.

Občina Hrastnik je na začetku julija pridobila novo poslikavo, ki osupne vsakogar, ki jo pogleda. Gre za tako imenovani Mural prijateljstva, ki simbolizira večno prijateljstvo med občinama Hrastnik in Drogobič v Ukrajini. Občini sta med seboj namreč tesno povezani in redno sodelujeta.

Poslikava je narisana na steno objekta pri rudniškem jašku ter nosi posebno sporočilo, navaja Dnevnik. "Predstavlja tradicionalni podobi omenjenih mest. Na sliki sta podobi rudarja in mladenke iz Ukrajine s premogom in soljo v rokah, poleg njiju pa so v ozadju tri znamenite stavbe Drogobiča in nekaj hrastniških podob, vključno z jaškom. Gre za prvo tovrstno umetnino v Hrastniku in edino na svetu," je povedal hrastniški župan Marko Funkl.

Občina Hrastnik/Facebook

Mural prijateljstva so ustvarile umetnice Khrystyna Dragun, Lavriv Victoria in Iryna Oliinyk. Izbrale so motiv, ki zajema glavne lastnosti obeh občin ter poudarja njuno prijateljstvo. Steno so slikale šest dni od jutra od večera.

Po besedah župana Drogobiča Tarasa Kučme občini povezuje več stvari. "Drogobič ima rudnike soli, v Hrastniku je bil premogovnik, glavna podobnost so torej rudniki. Hrastnik je prva občina, ki nam je pomagala med vojno z Rusijo. Za nas so zelo pomembne izkušnje občine Hrastnik pri zapiranju rudnika in zagotavljanju drugih služb rudarjem. Preučili bomo tudi vzorec hrastniškega programa občinskih stanovanj in subvencioniranja najemnin. Ocenjujemo, da je ta dobro razvit, in nekaj podobnega si želimo tudi za svojo občino."