R.S. | 5. 8. 2024, 08:48

Center Ljubljane počasi postaja neprimeren za življenje, pritožb meščanov je vse več

Profimedia

Ljubljanska občina še ni našla pravih rešitev za nezadovoljne prebivalce prestolnice. 

V prestolnici Slovenije postajajo prebivalci nejevoljni. Razlog? Center Ljubljane je vse bolj hrupen. Stanje se poslabša v poletnem času, ko Ljubljano obišče ogromno turistov. Na spletni platformi Pobude meščanov je v preteklosti že več Ljubljančanov opozorilo na številne težave, povezane s hrupom. 

"Center mesta počasi postaja neprimeren za življenje. Do polnoči in preko nas zabavajo gostinci s svojim ozvočenjem, nato pa do dveh, treh ponoči pijani obiskovalci, ki vpijejo in prevračajo stvari. Kdaj lahko pričakujemo ureditev oziroma prepoved ozvočenja? Napovedali ste nadzore. Pops, Tromostovje in podobni, vsi z zvočniki pod dežniki. Nujna bi bila tudi stalna redarska zasedba v centru. Na Dunaju vas že zvečer opozorijo, če se samo pogovarjate, pri nas pa nič za vpitje ob treh," je svoje nezadovoljstvo nedavno izrazil eden od meščanov. 

Turisti v centru Ljubljane.

Turisti v centru Ljubljane.

Bobo

Mestna občina Ljubljana je meščanu predlagala, da v primeru vandalizma pokliče 113. "Akcija nadzore javne površine zaradi rabe gostinskih vrtov s strani Inšpektorata MOL se je pričela v maju 2024 in še vedno traja. Glasna glasba po 22. uri, ter tudi vpitje, lahko predstavlja kršitev po ZJRM, kar je v pristojnosti policije. V primeru zaznave vandalizma, torej prevračanja stvari, kot ga navajate v pobudi, predlagamo takojšen klic na 113, saj le na takšen način lahko policija kršitelje izsledi."

Problem velikih skupin

Junija smo pisali, da prebivalce Ljubljane motijo tudi neolikani turisti, ki prihajajo v velikih skupinah. "V zadnjih dveh letih, še posebej lani, množične skupine (tudi po 100 in več) pred našo hišo postajajo velik problem. Poslušati moramo razlage vodnikov po mikrofonu, megafonu, kar odmeva v tej ožji ulici in zvok prehaja v stanovanja. Okna sploh ne moreš odpreti, ne da bi te fotografiralo vsaj 30 do 50 turistov," je junija zapisal eden od Ljubljančanov. Po številu pritožb lahko sklepamo, da ljubljanska občina očitno (še) ni našla pravih rešitev za nezadovoljne prebivalce prestolnice

Vodeni ogledi so za številne Ljubljančane prehrupni.

Vodeni ogledi so za številne Ljubljančane prehrupni.

Bobo

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec