N. V. | 6. 3. 2023, 16:08

Hrvati množično zlorabljajo zdravilo: v njihovih lekarnah ga več ni, bodo izropali tudi naše?

Bobo

Zgrinjajo se v Slovenijo, da bi kupili zdravilo, ki ga nekateri potrebujejo za preživetje, večina pa ga izrablja, da bi izgubili nekaj kilogramov.

Na Hrvaškem primanjkuje zdravila Ozempic, ki je v prvi vrsti namenjeno ljudem s sladkorno boleznijo, zavidljive rezultate pa dosega tudi pri drugih, ki želijo shujšati. Zato se Hrvati te dni po "zdravila za hujšanje" odpravljajo v Slovenijo, kjer jih za zdaj ne manjka.

Zdravniki predpisujejo zdravilo tudi tistim, ki ga ne potrebujejo

Hrvaški portal Jutarnji list poroča, da je glavni razlog za pomanjkanje velika priljubljenost zdravila med tistimi z odvečnimi kilogrami.

Profimedia

Redko se zgodi, da ima imetnik recepta za to zdravilo res sladkorno bolezen, a hrvaški zdravniki – sploh v zasebnih ordinacijah – recept za to zdravilo vseeno množično predpisujejo. V lekarnah so pojasnili, da se zavedajo početja ljudi, vendar so po pravilih dolžni izdati zdravilo.

Z belim receptom za mesec zdravila pacienti odštejejo 150 evrov.

Zdravilo sicer ni registrirano kot primerno za hujšanje, vendar daje rezultate, kontraindikacij pa skorajda ni. Zaradi široke uporabe zdravila pa brez njega ostanejo tisti, za katere je registrirano, in sicer sladkorni bolniki. 

Zdravilo izkoriščajo povsod po Evropi

Zdravila pa ne primanjkuje le na Hrvaškem, temveč povsod po Evropski uniji. Pomanjkanje zdravila zato zdaj spremljajo na ravni Evropske unije in sprejemajo ukrepe za njegovo omilitev.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk