22. 4. 2024, 08:31 | Vir: STA

Znano, kdaj bodo Ljubljančani prvič zaplavali na novi Iliriji

Bobo

Bazenski kompleks bo poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena obsegal še večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe. 

Ljubljana že desetletja čaka nov plavalni kompleks z olimpijskim bazenom, ki bi mesto v športnem smislu, pa tudi za potrebe plavalnega opismenjevanja končno postavil ob bok evropskim prestolnicam. Letos septembra naj bi zaživela nova Ilirija.

Glede časovnice odprtja novega kompleksa bo bržčas treba še počakati na potrditev gradbenikov po požigu na gradbišču v tem tednu. V četrtek zjutraj je namreč zagorelo pred novo Ilirijo, pri čemer je bila poškodovana fasada in bazenska okna. Škoda je bila ocenjena na 300.000 evrov.

"Takšna nerazumna dejanja so nesprejemljiva in jih ostro obsojam. Prav tako tudi kakršnokoli drugo obliko vandalizma, za katero mora veljati ničelna toleranca, kajti to je naše mesto," je Janković dejal po požigu, ki je bil višek vandalizma, ki se je v zadnjih tednih razširil po Ljubljani. Ljubljana pa končno dobiva moderno športno infrastrukturo.

Dolgo je veljalo, da je Ljubljana ob Tirani in Prištini ena redkih evropskih prestolnic, ki plavalcem ne more ponuditi 50-metrskega bazena. Predvsem iz plavalnih vrst je bilo stalno slišati zahteve po novem bazenu, kar neposredno po novi Iliriji.

Mestne oblasti obljubile nov bazen že leta 2002

Že leta 2002 so mestne oblasti, potem ko je Peter Mankoč decembra leto prej dosegel nov svetovni rekord na 100 metrov mešano, obljubile nov bazen. Skoraj četrt stoletja pozneje bo politika svoje obljube izpolnila. Bazen v prvi vrsti ne bo namenjen le plavalcem, saj ima Ljubljana dobro razvit tudi vaterpolo, v zadnjih letih se širi sinhrono plavanje, olimpijski bazen pa je nujen tudi za plavanje z apnejo, vodno košarko, podvodni hokej, ....

Zdaj se prestolnici obeta plavi bazenski kompleks, ki bo poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena obsegal še večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe. V stavbi bo celo prostor za muzej legendarnega slovenskega športnega pionirja Stanka Bloudka.

Pod kompleksom bo parkirna hiša, čuvaje kulturne dediščine pa bo zadovoljilo pročelje stare stavbe, vrnil naj bi se celo slavni kip plavalke, ki ga je pred devetimi desetletji izdela kipar France Gorše, a so ga neznanci, tako kot mnoge druge, leta 2007 ukradli s strehe nad vhodom.

Projekt vreden več kot 54 milijonov evrov

Projekt je po zadnjih podražitvah, nazadnje je aprila župan Zoran Jankovič potrdil podražitev za 1,2 milijona evrov, vreden že več kot 54 milijonov evrov. A del podražitev je vezan na spremembe, povezane z ureditvijo prometnega režima v centru prestolnice. Med drugim naj bi bila bazenski kompleks in parkirna hiša neposredno povezana s podhodom pod Bleiweisovo cesto pri Narodnem domu.

Uredništvo

Je pa Janković poudaril, naj si izvajalci ne obetajo aneksov iz naslova podražitev gradbenih materialov, mogoči bodo le aneksi zaradi morebitnih dodatnih del. V grobem je kompleks pravzaprav končan, trenutno pa se naroča potrebna športna in drug oprema. In faza urejanja naj bi trajala do jeseni, predvidoma septembra, ko bodo Ljubljančani predvidoma dobili nov sodoben plavalni center.

Končuje se tudi izgradnja sončne elektrarne z močjo 600 kilovatov na strehi kopališča. Ilirija bo po besedah župana Zorana Jankovića energetsko popolnoma samooskrben objekt, saj bo imela sončno elektrarno, izkoriščala pa bo tudi geotermalno energijo.

Projekt Ilirija pa je vezan tudi s širšo umestitvijo v prostor. Ljubljanski veljaki napovedujejo oblikovanje aleje športnih velikanov vzdolž dela Lattermanovega drevoreda, ki vodi proti Iliriji. Gre za obeležja posvečena zaslužnim športnikom.