A. B. | 6. 12. 2022, 20:00

Ste opazili, da se po Sloveniji na oknih pojavljajo raznobarvni srčki? Naj vam zaupamo, zakaj

Profimedia/uredništvo

Poznate kampanjo Eno srce, ki je nastala pod vodstvom Zveze prijateljev mladine? Izkušnje preteklih let kažejo, da so stiske v začetku novega leta med ljudmi pogosto še globlje. A skupaj jim lahko pomagamo. 

Kampanja Eno srce je pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) zaživela leta 2021 in v ljudeh vzbudila ne le dobrodelnost, temveč željo po tem, da pomagajo tistim, ki se skozi celotno leto soočajo z raznovrstnimi stiskami, vse od mladostnikov do družin. V pogovoru z Anjo Vogrič, mag. manag. vseživljenjskega izobraževanja in vodjo kreativnih projektov na ZPMS, s Piko Jamšek, mag. soc. del. in strokovno sodelavko ZPMS, ter Bredo Krašna, dipl. upr. org. in generalno sekretarko ZPMS smo ugotovili, da smo prebivalci Slovenije izjemno sočutni. 

Vsi smo Eno srce

Stiske ljudi so v začetku novega leta med ljudmi pogosto še globje, zato sodelavke povedo, da so s kampanjo Eno srce želeli zagotoviti dovolj sredstev, da lahko socialno šibkejšim družinam na različne načine pomagajo takoj in nato še vse leto. Eno srce združuje pet socialno-humanitarnih programov ZPMS, in sicer Pomoč družinam, Polna šolska torba, Adin štipendijski sklad, Sapramiškin sklad in Športnik sem. 

"Prebivalci Slovenije smo sočutni, želimo pomagati, to je dejstvo, seveda pa vsak na svoj način," povedo.

Od leta 2020 so s humanitarnimi programi pomagali 8.000 družinam pri plačilu položnic ali drugih stroških, napolnili torbe 11.500 šolarjem, zagotovili štipendije 32 srednješolcem in srednješolkam, omogočili dodatne terapije 31 otrokom s posebnimi potrebami ter podprli 45 mladih športnikov.

Profimedia/uredništvo

Sredstva za tiste, katerih dnevi so (pre)težki 

"Pri ZPMS obstaja Komisija za socialna vprašanja in humanitarne projekte, ki jo sestavlja 13 članov iz naših lokalnih društev. Komisija prispele vloge pregleda, seveda je potrebna vsa zahtevana dokumentacija, glede na težavnost situacije pa odobri pomoč," pojasnjujejo sodelavke in mirijo, da vse, kar ste darovali in darujete njihovim dobrodelnim kampanjam, pristane v rokah tistih, ki to najbolj potrebujejo. 

"Naša društva dobro poznajo družine, ki jih predlagajo za dodatno pomoč. Društva na lokalni ravni sodelujejo z vrtci, šolami, centri za socialno delo, zdravstvenimi domovi … Tako da prejem pomoči upravičujejo informacije o družini iz različnih virov," poudarijo. 

Kako pomagati? 

ZPMS si prizadevajo širiti glas otrok, razvijati kakovostne projekte, se povezovati, iskati pot in spodbujati, da otroci in mladostniki najdejo svoj smisel življenja. Z vašo pomočjo mnogim napolnijo srce s toplino in jim omogočijo, da na koncu temnega predora zasveti luč, ki jih navdaja z upanjem.

Profimedia

"Otrokom in mladostnikom, ki drugače ne bi poznali zimskih in morskih radosti, bomo v zimskih mesecih omogočili zimovanja, v poletnih letovanja, v jesenskih dneh zagotovili polno šolsko torbo; dodelili bomo toliko štipendij, kolikor bo Adin štipendijski sklad dopuščal; vse leto bomo otrokom s posebnimi potrebami omogočali terapije iz Sapramiškinega sklada in pomagali družinam v stiski. Razvijali bomo programa Otroški parlamenti in Mladi raziskovalci zgodovine ter iskali ustvarjalne navdihe med mladimi na natečaju Evropa v šoli. Poskrbeli bomo, da bo naš TOM telefon prepoznan med vsemi otroki in mladostniki, saj se nikoli ne ve, kdaj nekdo potrebuje spodbudne besede strokovnega anonimnega neznanca, ko se znajde v stiski," o iskrenih in srčnih namenih pojasnjujejo na ZPMS. 

Dobrodelno noto lahko izkažete na preprost način – na okna svojega doma nalepite srca, ki ste jih prej izrezali ali ustvarili iz papirja ali drugih materialov. S tem boste tudi druge spodbudili k premisleku. 

Pomoč lahko izkažete tudi s telefonskimi donacijami, z nakazilom na njihov TRR ali v času novoletnih praznikov njihove projekte podprete z nakupom novoletnih voščilnic in letnega koledarja. 

V letošnjem letu smo se kot Mesto dobrodelnosti z ZPMS povezali tudi mi. Med 5. 12. in 9. 12. v naši redakciji na Bleiweisovi 30 v Ljubljani zbiramo hrano za družine v stiski. Imeli nas boste priložnost spoznati, nam zaupati svoje zgodbe, prebrati naše in predvsem darovati za tiste, ki jim predvsem konec leta in vstop v novega predstavlja težko obdobje. Več si preberite na spodnji povezavi. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu