T. R. | 12. 9. 2024, 21:00

Odlična novost v Ljubljani in Mariboru: prihaja prevoz na klic

Moja pot

Prišla je težko pričakovana rešitev za invalide. 

Za marsikaterega invalida je vsakdanja uporaba javnega potniškega prometa lahko izziv. Predvsem težavo lahko predstavlja avtobusni prevoz. Težave tako lahko opazimo v večjih mestih, kot sta Maribor in Ljubljana.  Infrastruktura javnega prevoza ni vedno v koraku z zahtevami gibalno oviranih, na javnem mestnem prometu sicer prihaja še ena sprememba, ki bi lahko vplivala tudi na invalide: potniki bodo po novem namreč lahko vstopali tako skozi sprednja kot zadnja vrata. 

Prihaja pa težko pričakovana rešitev: danes so namreč začeli testiranje sistema prevoza na klic, ki bo invalidom omogoči enostavnejši in prilagojen prevoz na območju Ljubljane in Maribora, poroča Necenzurirano. Invalidom bo ponudil možnost, da rezervirajo prevoz od doma do želene destinacije. 

Testiranje sistema na prevoz na klic, ki bo invalidom prineslo težko pričakovane rešitve, se bo začelo danes. V letu 2022 in 2023 je namreč Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo izvedlo projekt, ki je bil usmerjen v izboljšanje prostorske podatkovne podpore za upravljanje javnega prevoza za invalide, poroča Ljubljanainfo.

Moja pot

Kako bosta potekala koordinacija in sprejem klicev? 

Invalidom se ponuja možnost, da rezervirajo prevoz od doma do želene destinacije, pod pogojem, da sta obe točki znotraj določenega gravitacijskega območja, ki ga pokriva klicni center v obeh mestih. Končna točka potovanja mora biti znotraj 50 kilometrov od začetne. 

Koordinacija in sprejem klicev poteka preko klicnega centra na telefonski številki 051 266 377, in sicer od ponedeljka do petka, vsak delovni dan med 8. in 14. uro in preko elektronskega naslova prevozinaklic@dujpp.si. Prevozi bodo potekali vsak delovnik med 7. in 22. uro.